Ladda ned Ladda ned

Ont i öronen

Allmänt

Har du ont i öronen? Det är ganska vanligt att någon gång få ont i dem och det kan ha många orsaker. Ofta är problemet lätt avhjälpt, det gäller att ta reda på varför du har ont. Här kan du läsa mer om orsaker och möjliga behandlingar.

Symptom

Några exempel på symptom är yrsel, svår huvudvärk eller om du känner dig svag i ansiktsmusklerna. Ibland kommer smärtan smygande i samband med att du är förkyld, andra gånger kommer smärtan hastigt och oväntat. Du kan ha ont i ett eller båda öronen samtidigt och smärtan kan i vissa fall bli riktigt besvärlig. Ibland kan du känna dig sig svullen i hörselgången uppleva att du hör sämre. Vid problem med öronen kan du känna obehag oavsett om du har mycket ont eller bara är svullen och irriterad i hörselgången.

Orsaker

Öronvärk kan bero på något så enkelt som en vaxpropp. När en sådan sitter fast i hörselgången kan det göra ont och du kan även höra sämre. Ont i öronen kan också ha med eksem att göra, då kliar det ofta samtidigt som du har ont. Vid eksem i örat gäller det att hålla fingrarna i styr då det kan förvärra situationen. Om smärtorna sitter djupare in i örat så kan orsaken vara öroninflammation. Om svullnaden i mellanörat bli mycket stor kan trumhinnan spricka. Detta är smärtsamt och gör att vätska rinner ur örat. Om detta händer brukar dock värken ge med sig ganska fort. Även spänningar i käken eller infektion i halsen kan ge ont i öronen.

Behandling

Om smärtorna beror på en vaxpropp så kan du enkelt behandla med Revaxör. Det är receptfria örondroppar som löser upp proppen och gör att du kan spola ut den. Vid eksem i örat kan du också behandla med droppar av en annan sort. Det gäller att läka eksemet så att det slutar att irritera inne i hörselgången. För att läka ut detta så måste det drabbade örat skyddas från vatten och man måste även låta bli att klia.

Vid öroninflammation kan du behöva antibiotika för att bli frisk. Ju mindre svullnad i näsan, desto bättre känns det även i örat. Därför kan du, när du har ont i öronen, ta näsdroppar som verkar avsvällande på nässlemhinnan. Man kan även ta smärtstillande medel som hjälper till att minska obehaget. De finns i tablettform, flytande form och som stolpiller. Det viktigaste är att vila mycket och då gärna med huvudet högt.

När du bör söka vård

Om du får feber, får flera av symptomen eller har mycket ont ska du söka läkare. Man ska aldrig avfärda ont i öronen som en vanlig förkylning och förvänta sig att det går över av sig självt, särskilt om man har mycket ont.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Om du har ont i öronen och känner att du behöver mer än information och råd kan du boka in ett videomöte med en läkare på KRY. Däremot måste ett öra undersökas fysiskt för att rätt diagnos ska kunna ställas. Då kommer våra läkare att hänvisa dig till en fysisk vårdgivare.