Ladda ned Ladda ned

Ont i ryggraden

Allmänt

Om du får ont i ryggraden kan det vara en bra idé att undersöka smärtan närmare. Ryggraden är en viktig del av vår kropp och smärta som strålar från den kan bero på både inre och yttre faktorer.

Symtom

Ont i ryggraden visar sig på olika sätt. Smärtan kan vara allt från kroniskt och molande till akut och skärande. Ibland kan du känna en tryckande känsla mellan kotorna eller att du får svårare att röra på dig utan att det gör ont samtidigt. De stödjande skivorna mellan ryggkotorna, diskarna, slits med åren ut och kan ge upphov till diskbråck. Artros och benskörhet kan också att kännas av i rygg- och ryggkotor. Dessa kan vara allvarliga sjukdomar som i de flesta fall drabbar kvinnor efter 50.

Orsaker

När människor åldras kan man få ont i ryggraden av olika anledningar. Diskbråck är en åkomma där diskarna mellan kotorna svullnar och påverkar nerverna i ryggen. Även om denna smärta går över efter ett kortare tag brukar smärtan sprida sig till ischias-nerven som sträcker sig ner i benet. Diskbråck uppkommer oftast i ländryggen. Benskörhet eller osteoporos beror på minskad benmängd och märks främst av hos äldre och då framför allt kvinnor. Skekelettet är som starkast mellan 20-25 år ålder och blir sedan svagare. Detta leder till att ryggraden kan böjas under en annars normal belastning. Förslitningsskador, broskförslitning och artros är också vanliga orsaker till varför äldre personer får ont i ryggraden.

Behandling

Ont i ryggraden behandlas på olika sätt beroende på de bakomliggande orsakerna. Drabbas du av diskbråck och sedermera ischias kan det bli aktuellt med operation. Benskörhet behandlas med olika typer av läkemedel, D-vitamin, fysisk aktivitet och god kost. Artros beror på en minskning av ledvätskan och vad som visat sig allra effektivast för att mildra symtomen är motion och träning. Övervikt är en vanlig orsak till att lederna i ryggraden tar skada och även om det blir jobbigare att röra på sig när man har ont är det mycket viktigt att man gör så.

När du bör söka vård

Du bör söka vård när du har ont i ryggraden som du inte kan härleda till en fysisk aktivitet eller ansträngning. Skulle du uppleva andra symtom i samband med din ryggvärk ska du konsultera en läkare. Även i fallet med diskbråck kan smärtan avta efter ett tag för att sedan sprida sig till större områden så var vaksam på dina besvär. Känner du dig febrig, har du domningar runt om i kroppen eller svårt att känna när du är kissnödig kan ryggsmärtan bero på mer än bara överansträngning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i ryggraden. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare, utan att KRY tar betalt för besöket.

Ladda ned appen redan idag