Kry-logo
Ladda ned

Utslag i pannan

Utslag i pannan kan vara irriterande, framförallt då de sitter synligt och kan vara svåra att dölja. Här kan du läsa mer om symptom, orsak och behandling.

Symptom

Utslag i pannan kan bero på olika saker och ha olika sypmtom, så som klåda, rodnad och knottror. Utslagen kan sprida sig till andra delar av ansiktet, eller komma och gå i skov. Vissa typer av utslag kan fjälla, eller till och med utvecklas till blåsor.

Orsaker

Utslag i pannan kan bero på olika saker. Det kan vara orsakat av bakterier eller virus, eller av produkter som man är överkänslig mot. Det kan också röra sig om akne eller täppta porer, eller eksem av olika typer. Det finns mer allvarliga orsaker till utslag i pannan, men de är ytterst sällsynta.

Behandling

Utslag i pannan kan behandlas, beroende på orsak, antingen med salvor eller krämer. Dessa finns med eller utan kortison i olika styrkor. Man kan även behandla med antibiotika i de fall utslagen orsakats av en bakterie, eller inleda en annan typ av medicinering. Ofta är utslagen enkla att behandla själv med receptfria läkemedel. I vissa fall kan de dock behöva behandlas med starkare, receptbelagda läkemedel.

Då bör du söka vård

Utslag i pannan är inte alltid allvarliga och de flesta typer kan oftast behandlas själv. Om utslagen blir besvärliga och börjar vara, blöda eller klia mycket, kan det vara en god idé att söka vård. Samma gäller om ditt utslag varit långvarigt. Utslag som uppkommit hastigt bör man söka hjälp för direkt.

Så kan Kry hjälpa till

Om du känner dig osäker på vad för typ av utslag du har eller om du misstänker att dina utslag behöver behandlas kan vi på Kry hjälpa till. Genom videosamtal med en av våra läkare kan du få hjälp med rådgivning och diagnos. Vi kan också, vid behov, hjälpa till med recept eller remiss till annan vårdgivare.

Relaterat:

Klåda
Akne