Magsjuka hos barn

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Magsjuka eller maginfluensa är vanligt hos barn. Besvären kan orsakas av virus eller bakterier. Diarré, magont, illamående och kräkningar är typiska kännetecken. Symptomen brukar komma plötsligt och går oftast över utan behandling efter något dygn. Vid kraftiga magsmärtor eller tecken på uttorkning ska du söka läkarvård. Det gäller även magsjuka hos barn som inte går över efter några dagar.

Tecken på magsjuka hos barn

Vanlig inkubationstid för magsjuka hos barn brukar vara någon eller några dagar från smittotillfället, men det kan variera beroende på vad som ligger bakom besvären. Magsjuka kännetecknas av att ditt barn plötsligt insjuknar med symptom från mag-tarmkanalen. Det är vanligast att få ont i magen, må illa och kräkas. Diarré är också ett typiskt besvär. Barn med magsjuka får ofta även feber.  

En magsjuk bebis och även äldre barn kissar ibland mindre än vanligt och sover mycket.

Magsjuka brukar ha ett snabbt förlopp hos små barn – de flesta mår bättre efter ett dygn. Om det däremot rör sig om vissa typer av matförgiftning eller salmonella kan sjukdomstiden vara längre. 

Vanliga symptom vid magsjuka hos barn

Var uppmärksam på barnets allmäntillstånd och tecken på uttorkning eller allvarlig vätskebrist. Barn har lättare att drabbas av vätskebrist än vuxna.

Det vanligt att ditt barn känner sig trött, har ont i magen, diarré eller tvärt om förstoppning några dagar efter magsjuka.  

Andra besvär med liknande symptom hos barn

Magbesvär hos barn är vanligt i samband med influensa. Då brukar även hög feber, halsont, hosta och snuva höra till symptombilden. Covid-19 kan också orsaka magbesvär, ofta i kombination med feber och luftvägsbesvär.

Barn som har födoämnesallergi eller celiaki kan också kräkas och bli dåliga i magen. Kräks ditt barn bara på natten utan andra symptom på magsjuka kan det beror på någon bakomliggande sjukdom, exempelvis inflammatorisk tarmsjukdom. Ibland kan tarmparasiter och giftiga ämnen ge akuta magbesvär.

Barn som upplever mycket stress och oro kan också få tillfälliga magbesvär eller i vissa fall magkatarr

Varför blir barn magsjuka?

Magsjuka hos barn kan orsakas av antingen virus eller bakterier. Handlar det om virus kallas det ofta maginfluensa eller vinterkräksjuka i dagligt tal. Både virus och bakterier kan lätt smitta via människor, genom direkt och indirekt kontakt. Bakterier kan även smitta via livsmedel, exempelvis campylobacter och salmonella

Hur smittar magsjuka till barn?

 • direktkontakt med smittade personer

 • droppar i luften, till exempel nysningar

 • mat som hanterats av smittade personer

 • mat som innehåller bakterier

 • förorenat vatten, även sköljda grönsaker och bär 

 • toaletter som inte är tillräckligt rengjorda 

 • textilier, exempelvis kläder och gosedjur. 

Krävs det behandling för barn med magsjuka?

De flesta barn med magsjuka behöver ingen kontakt med vården. Det finns ingen specifik medicin mot magsjuka hos barn, men det är däremot viktigt att ersätta den vätska som barnet förlorar i samband med diarré, kräkningar och feber.

Om symptom på magsjuka hos ditt barn inte försvinner inom några dagar kan barnet behöva undersökas av läkare. Finns det misstanke om exempelvis salmonella behöver sjukvården konstatera eventuell smitta. Det görs främst via avföringsprov. 

Vid magbesvär hos barn som skulle kunna bero på tarmparasiter, gifter eller kemikalier ska du söka vård akut. 

Vad kan jag göra som förälder?

Vid magsjuka är det viktigt att undvika uttorkning hos små barn, inte minst hos spädbarn och barn under 1 år. Se till att barnet får i sig vätska – små mängder i täta intervaller. Vid magsjuka hos ammande barn eller barn som matas med bröstmjölksersättning fortsätter du att mata som vanligt, men med mindre mängder åt gången och oftare än vanligt. Barn över ett år kan dricka vanligt vatten, men gärna även vätskeersättning eller juice.

När barnet har slutat kräkas kan du börja ge barnet skonkost i små portioner. Bra och lättsmält mat som kan lindra besvären vid och efter magsjuka hos barn brukar vara exempelvis buljong, blåbärssoppa, kokt fisk, ris och vitt bröd. Vid magsjuka kan ditt barn ha svårt att äta mjölkprodukter tills magen har återhämtat sig och kan bryta ner mjölksockret igen. 

Du kan enkelt göra vätskeersättning själv eller köpa färdig på apotek. 

Recept på vätskeersättning för barn med magsjuka över ett år:

 • 1 liter vatten

 • 6 tsk strösocker

 • 1/2 tsk salt

 • ev. 2 tsk koncentrerad fruktjuice eller saft.

Koka upp vattnet, låt det svalna och blanda i socker och salt. 

Tänk på att effekten av vissa läkemedel kan påverkas vid kraftiga kräkningar eller diarré. Om barnet har diabetes kan du behöva anpassa behandlingen i samband med diarré och kräkningar.

Minska risken för smitta vid magsjuka hos barn

Var noga med att tvätta toaletter, pottor, textilier och gosedjur som barnet kommer i kontakt med. Kom även ihåg din egen hygien – tvätta händerna ofta och var särskilt noga i samband med matlagning. Ett magsjukt barn kan lätt smitta både syskon och vuxna i familjen. Vid magsjuka i familjen är det särskilt viktigt att försöka förhindra smitta om ni har en bebis hemma. 

På grund av smittorisk bör magsjuka barn stanna hemma från förskola och skola ett par dagar efter tillfrisknandet. Det beror på att vissa former av magsjuka hos barn kan smitta även när symptomen har försvunnit, exempelvis vid vinterkräksjuka som orsakas av calicivirus.

När bör jag söka vård för mitt barn?

Sök vård om ditt barn

 • är yngre än 6 månader och får kräkningar och diarréer

 • har kraftiga diarréer eller kräkningar som inte går över inom ett par dygn

 • verkar ha mycket ont i magen

 • har magbesvär och hög feber

 • fortfarande verkar svag och trött efter magsjuka eller kräks igen efter 48 timmar.

 • har långvarig eller återkommande magsjuka.  

Allvarliga symptom på vätskebrist hos barn ska följas upp av vården. Var uppmärksam på om barnet kissar väldigt lite, har mörk urin, verkar yr, har huvudvärk eller är väldigt törstig. 

Vid misstanke om smittsam sjukdom är det viktigt att undvika smittspridning – kontakta alltid vården innan du gör ett fysiskt besök eller invänta personal vid entrén.

Sök vård akut om ditt barn

 • har svåra magsmärtor, hög feber och frossa

 • har blod i avföringen, mörka kräkningar eller kräks blod

 • kan ha fått i sig ett giftigt ämne.

Magsjuka hos en bebis med plötsliga kräkningar, uppsvälld mage, feber och allmänpåverkan behöver också akutvård.  

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp om ditt barn har drabbats av magsjuka. Vi gör en individuell bedömning baserat på barnets symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Barnet kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad till vidare vård.

 Tänk på att barnet behöver närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga patientfrågor

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

VinterkräksjukaOnt i magen hos barnMagsmärtor – ont i magenMatförgiftningDiarréIllamående och kräkningar

Relaterade artiklar

illustration-mage-smärta
Allmänt om din hälsa – 7 maj 2023

Problem med magen? Lär dig känna igen symptomen

Alla har haft problem med magen någon gång. Den kan vara uppblåst, gasig, det kan göra ont och du kan må illa. Men vad kan det bero på? Här går vi igenom olika magproblem, vad de kan bero på och när det är dags att uppsöka läkare

Läs mer