Kry-logo
Ladda ned

ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Problem med magen? Lär dig känna igen symptomen

Senast uppdaterad:
mån 23 maj 2022
Alla har haft problem med magen någon gång. Den kan vara uppblåst, gasig, det kan göra ont och du kan må illa. Men vad kan det vara? Här går vi igenom symptom på olika magåkommor, vad de kan bero på och när det är dags att uppsöka läkare.

Trygg vård för hela familjen

Boka möte

Livet rullar på och de flesta av oss ägnar sällan en tanke åt vad som händer inuti våra kroppar. Samtidigt pågår det en konstant process i magen och tarmarna som tar hand om allt vi stoppar i oss.

– Magen och tarmarna utgör ett komplext system. Det betyder att det är mycket som ska synkroniseras för att du ska må bra, förklarar Jesper Salén, ST-läkare i allmänmedicin på Kry.

Ofta är det först när magen gör sig tillkänna i form av exempelvis gaser, diarré, förstoppning eller smärtor som du blir medveten om den. Här listar vi några av de vanligaste magproblemen och symptomen du ska hålla utkik efter.

1. Dyspepsi

Enligt Jesper är dyspepsi, som ofta kallas magkatarr, den allra vanligaste magåkomman. Den brukar ge smärtor från magsäcken samt tidig mättnadskänsla och illamående.

– När vi beställer en gastroskopi, som innebär att magen undersöks med en mjuk slang med fiberoptik, på en patient med ovanstående symptom och inte hittar något avvikande brukar diagnosen bli funktionell dyspepsi. För att må bättre handlar det ofta om en livsstilsomställning och att försöka stressa mindre. Hela magsystemet blir mer reaktivt under stress, säger han och tillägger:
– I svåra fall, då smärtan är förlamande, finns det viss medicinering som kan hjälpa.

2. Irritable bowel syndrome (IBS)

Runt elva procent av befolkning lider av IBS, som innebär att funktionen i mag- och tarmkanalen har rubbats. Jesper menar dock att det finns ett enormt mörkertal eftersom många har lindriga symptom som de inte behöver söka hjälp för.

Om du har ont i magen större delen av tiden och lider av förstoppning och diarré ska du alltid söka läkarhjälp. Trots att IBS inte är en farlig sjukdom kan den vara väldigt jobbig.

– IBS kan ha många olika orsaker och det är viktigt att vi läkare tar IBS-diagnosen på allvar. Vi ska inte bara rädda liv utan också värna om patientens livskvalitet, säger Jesper.

3. Gallsten

Ett gallstensanfall sker oftast cirka en halvtimme efter att du har ätit och ger en kraftig smärta högt upp i magen på höger sida. Det är små kristaller som har bildat en gallsten och blockerar flödet av gallvätska från gallblåsan som är boven i dramat.

– Gallsten är inte farligt, men kan vara mycket smärtsamt och jobbigt. Vid återkommande episoder av gallstensanfall kan gallblåsan opereras bort. Det är även nödvändigt med operation om du får en gallblåseinflammation som förutom smärta ofta kan ge feber.

4. Glutenintolerans och laktosintolerans

En oupptäckt glutenintolerans (celiaki) skadar tarmluddet, vilket gör att du inte kan ta upp all näring, och påverkar ditt allmäntillstånd. Förutom smärtor i magen, långvarig diarré och illamående samt kräkningar, kan du gå ner i vikt, få blodbrist och känna dig trött och nedstämd.

– Laktosintolerans är inte lika dramatiskt och brukar mest göra magen upprörd. Eftersom den inte har lika stora konsekvenser som glutenintolerans brukar vi rekommendera patienten att äta laktosfritt i ett par veckor för att sedan provocera magen med en liter mjölk. Då blir det tydligt om det är laktos som du är känslig mot och i sådana fall kan du gå över till laktosfria produkter, förklarar Jesper. Det går också att ta prov på om du har en laktosintolerans.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp i samband med magsmärtor. En sjuksköterska, läkare eller psykolog gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård. Vid besvär och smärta i magen krävs ofta en fysisk undersökning.
Boka möte
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Senast uppdaterad:

Fler artiklar

illustration-brun-hud-med-fläckar
Allmänt om din hälsa – 16 juni 2022 
När ska jag kolla upp ett födelsemärke?
Antalet fall av malignt melanom, en allvarlig form av hudcancer, har fördubblats under 2000-talet. Om du har ett födelsemärke som kliar eller växer bör du kontakta en läkare som kan undersöka dig.
illustration-röd-orange-gul-grön-lila-blå-ränder
Allmänt om din hälsa – 14 juni 2022 
Ordlista för begreppet hbtqia++
Vilka ord vi använder påverkar vår interaktion med andra människor, det gäller särskilt mellan vårdpersonal och patient. För hbtqia+-personer kan ett inkluderande språk vara helt avgörande för att få den vård de behöver.