Ont i magen efter mat

Fråga: Varför får jag ont i magen när jag äter? Jag får magknip efter mat och ibland diarréer. Kan jag vara allergisk mot något?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Att få ont i magen efter måltid är ett vanligt problem och behöver inte bero på något farligt tillstånd. Du kan också känna dig uppblåst i magen, bli illamående, få gaser och diarréer. Anledningen kan vara att du äter gasbildande mat som lök, bönor och linser. Du kan också få ont i magen efter mat om du har besvär med förstoppning, äter vissa läkemedel eller har problem med stress.

Andra tänkbara förklaringar

Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning. Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

Vid halsbränna kan du få sura uppstötningar, brännande smärta i magen och bli illamående efter mat. Det kan bero på att du äter fet eller kryddstark mat, dricker alkohol eller använder antiinflammatoriska läkemedel. Det är bra att göra förändringar i din livsstil för att förebygga den här typen av symptom. Om du har återkommande besvär med halsbränna kan du behöva behandla med läkemedel.

Celiaki eller glutenintolerans kan ge dig symptom som magont vid matintag, diarréer, illamående och kräkningar. Andra tecken kan vara uppsvälld mage, trötthet och viktnedgång. Obehandlad celiaki kan leda till bristsjukdomar eftersom kroppen får svårt att ta upp näringsämnen. Det finns inget botemedel mot celiaki – behandlingen går ut på att undvika glutenprodukter.

Om du får ont i magen efter att ha ätit, blir illamående, får uppsvälld mage och diarréer kan det bero på laktosintolerans. Det beror på att du saknar eller har för lite av laktas, ett protein som kroppen behöver för att bryta ned laktos. Behandlingen går ut på att äta laktosfri kost. Det finns även receptfria tabletter som tillfälligt ersätter laktas i kroppen, du kan ta tabletter dagligen eller vid behov.

Har du ont i magen med illamående, kräkningar, diarréer, feber och viktnedgång kan det ibland vara tecken på allvarligare sjukdom.

Då bör du söka vård

Om du får återkommande besvär med magont, diarréer, kräkningar, viktnedgång och feber bör du söka vård. Sök vård akut om du får plötslig och kraftig ont i magen med feber, kräkningar eller diarréer och inte kan få i dig vätska.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry