Värmeutslag

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Värmeutslag är en vanlig hudreaktion hos spädbarn, men även äldre barn och vuxna kan drabbas. Utseendet varierar oftast från prickar och knottror till små blåsor. Vissa värmeutslag kliar och sticker i huden. Besvären brukar försvinna av sig själva inom några dagar. Läkningen går fortare om du håller huden sval och torr. I mer ovanliga fall kan du behöva behandling med läkemedel.

Vad är värmeutslag?

Värmeutslag heter miliaria på läkarspråk. De orsakas av blockerade eller inflammerade svettkanaler i huden. Hudreaktionen är vanligast hos spädbarn, som ännu inte har utvecklade svettkörtlar, men även äldre barn och vuxna kan få värmeutslag om huden utsätts för värme och fukt. Då är det särskilt vanligt att få besvär under utlandsvistelse i tropiska klimat.

Symptom vid värmeutslag

Värmeutslag hos barn kan uppstå på en mängd olika ställen på kroppen – huvudet, ansiktet, nacken och halsen; på axlarna, bröstet, ryggen eller i exempelvis ljumskar och armhålor. Vuxna får ofta värmeutslag i hudveck och på andra ställen där hud ligger mot hud. 

Det finns olika typer av värmeutslag och därför kan utseendet variera. Det är vanligast att få symptom i form av upphöjda knottror som är någon eller några millimeter stora, antingen hudfärgade eller ljusröda. Du kan även få små, sköra blåsor. I mer ovanliga fall kan värmeutslag orsaka små, varfyllda bölder. Huden kan fjälla lite i samband med läkningen.

Vissa typer av värmeslag försvinner inom några timmar, till exempel när du klär av en baby som har haft för varma kläder på sig. Andra gånger kan det dröja några dagar innan hudreaktionen försvinner helt.

Vanliga hudsymptom vid värmeutslag:

 • upphöjda utslag eller knölar, hudfärgade eller ljusröda

 • prickar eller mycket små blåsor

 • små varbölder

 • ibland stickningar

 • ibland klåda

 • fjällande hud under läkningen.

En mer ovanlig form av värmeutslag kan även ge symptom som illamående, yrsel och hjärtklappning. Det beror som regel på minskad svettproduktion.

Andra tänkbara förklaringar

Nässelutslag eller urtikaria kan likna värmeutslag. De brukar komma plötsligt och kan ha olika utlösande faktorer – ibland beror det på allergi mot födoämnen, andra gånger är det ett av flera symptom vid exempelvis en förkylning. Nässelutslag kan även orsakas av läkemedel, stress, kyla och värme. De brukar också försvinna av sig själva, precis som värmeutslag. 

Spädbarn får ofta små utslag på kroppen. Det kan vara reaktioner på mat och dryck, små hormonplitor eller eksem efter blöjor. Virusutslag kan också likna värmeutslag – det gäller såväl vattkoppor som tredagarsfeber och höstblåsor. Bakterieinfektioner kan också orsaka tillfälliga hudreaktioner, exempelvis svinkoppor och scharlakansfeber. Skabb och svampinfektioner är andra vanliga förklaringar till utslag hos barn 

Ibland kan värmeutslag vara svåra att skilja från herpes simplex, som orsakas av virus. Herpes är en vanlig orsak till munsår och kännetecknas av blåsor med omgivande rodnad, ibland med feber eller försämrat allmäntillstånd.

Värmeutslag kan även likna en hudreaktion som kallas keratosis pilaris – den ger små knottror i huden som påminner om kraftig gåshud. Hårsäcksinflammation kan också orsaka röda utslag, till exempel efter rakning.

Orsaker till värmeutslag

Värmeutslag orsakas av tillfälligt blockerade svettkanaler – när din svett inte kan tränga igenom huden uppstår en hudreaktion i form av utslag och ibland inflammation. Besvären är vanligast hos spädbarn eftersom deras körtelsystem inte är färdigutvecklat. Som vuxen är det särskilt vanligt att få värmeutslag under en värmebölja eller om du vistas i tropiskt eller subtropiskt klimat. 

Faktorer som kan ha kopplingar till blockerade svettkanaler:

 • omogna svettkanaler hos spädbarn

 • varma och fuktiga miljöer

 • feber

 • fysisk aktivitet

 • varma, åtsittande kläder

 • övervikt och fetma

Behandling vid värmeutslag

Värmeutslag kräver sällan någon behandling. Om de uppstår på grund av att en bebis exempelvis är för varmt klädd brukar besvären försvinna när du klär av barnet. Beror utslagen på ett varmt och fuktigt klimat brukar besvären försvinna när kroppen har vant sig vid värmen eller när du förflyttar dig till i en svalare och torrare miljö. 

I svåra fall kan hudreaktionen behöva behandlas lokalt på huden med receptfri eller receptbelagd salva som innehåller kortison.

Vad kan jag göra själv?

Försök att hålla huden sval för att undvika värmeutslag. 

Enkla förebyggande åtgärder:

 • vistas hellre i skugga när det är sommar och stark sol

 • välj gärna tunna kläder i luftiga naturmaterial

 • använd keps eller solhatt som skyddar huvudet mot solen

 • svalkande luftkonditionering eller fläktar gör dig mindre sårbar för värmeutslag när det är varmt inomhus.

En sval dusch eller ett svalkande bad gör ofta att utslagen försvinner fortare. Du kan också badda huden med fuktiga, svala tvättlappar. På apotek finns receptfri kräm med hydrokortison som kan lindra klåda och irritation. Rådgör gärna med apotekspersonalen. 

När bör jag söka vård?

Värmeutslag försvinner ofta av sig själva inom några dagar. Sök vård om utslagen är lika tydliga efter några dagar eller om hudreaktionen blir värre. Du bör även söka vård om utslagen och huden intill blir varm, röd och svullen eller om utslagen fylls av var.

Sök akut vård om du eller ditt barn får utslag med smärta, svullnad, rodnad och värmeökning i kombination med feber eller frossa.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp vid värmeutslag. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga frågor vid värmeutslag

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry