Kry-logo
Ont i ena bröstet

Ont i ena bröstet

Det är vanligt förekommande att drabbas av att det gör ont i ena bröstet och ofta är det ingen anledning till oro. Ta del av vår information och få tips när det kan vara befogat att söka vård.

Symptom

Symptomen när det gör ont i ena bröstet varierar beroende på orsaken till besvären. Vid PMS kan brösten kännas spända och de kan smärta eller ömma vid beröring. Knutar eller knölar kan ibland uppkomma utan att det behöver ligga någon allvarlig sjukdom bakom. Det kan hända vid exempelvis mens, pubertet eller graviditet. En bröstböld kan uppkomma om du ammar. Symptomen vid detta är att det gör ont och att området kring bröstet är rött och känns väldigt varmt.

Orsaker

Det finns flera orsaker till varför någon får ont i ena bröstet. Som nybliven mamma kan det vara hormonellt och det är helt ofarligt och normalt att ena eller båda brösten smärtar. Det kan också bero på ett muskelfäste som är överansträngt efter mycket bärande. Är du kvinna och i fertil ålder är det dessutom vanligt att få ömmande bröst både vid ägglossningen och strax innan mensen. Vid perioder då brösten växer mycket och fort, som vid pubertet och graviditet, är det möjligt att drabbas av fettknölar. Under puberteten är det vanligt att pojkar får en svullnad som kan göra att bröstvårtan smärtar.

Behandling

I perioder när brösten växer mycket kan bindvävsknölar som kallas för fibroadenom bildas och det är möjligt att drabbas och endast få ont i ena bröstet. De är helt ofarliga och kräver oftast ingen behandling. Är fibroadenomet stort, växer eller gör ont görs i vissa fall en operation.

Cystor är små knutor som ofta uppkommer i samband med klimakteriet. Läkaren tömmer cystan genom att suga ut vätskan med en tunn nål. Vid bröstbölder punkteras knutan genom ultraljud och töms på eventuell var. Det kan även bli aktuellt med en antibiotikabehandling för att ta död på bakterier.

När du bör söka vård

Om du upptäcker en knöl i bröstet dagarna före menstruationen går det bra att vänta och se om den har försvunnit efter mensen. Finns knölen kvar bör den undersökas av en läkare. Du som tidigare varit drabbad av bröstcancer, knölar eller cystor bör kontakta vården omgående.

Även män kan drabbas av knölar och att det gör ont i ena bröstet. Skulle du som man känna en förändring bör sjukvården kontaktas. Är bröstet rött, ömmande och du känner dig febrig ska du vända dig till sjukvården och rådgöra för nästa steg.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Amning