Ladda ned Ladda ned

Perioral dermatit

Perioral dermatit ger lätt rodnad och utslag som liknar akne i ansiktet. Utslagen sitter främst kring munnen – men inte på området närmast läpparna. Sjukdomen läker ut av sig själv – även om det kan ta lång tid utan behandling –, är ofarlig och smittar inte. På KRY kan du få hjälp vid perioral dermatit.

Perioral dermatit är en inflammation i huden. Den börjar med små knottror som sedan utvecklas till röda utslag som liknar akne. Utslagen sitter framförallt runt munnen – dock inte på området närmast läpparna. Men du kan även få utslag på kinderna, runt näsan och ögonen. Ibland kan du känna att de bränner lite. Den drabbade huden blir ofta lätt röd och kan fjälla något. Det kan vara skönt att veta att utslagen inte lämnar ärr.

Det är inte helt klarlagt varför vissa får POD, men sjukdomen förekommer oftare hos personer med atopiska besvär. Sambandet är dock inte känt. Täckande smink, starkt parfymerade hudvårdsprodukter och solljus ger ökade besvär. Eventuellt kan kortisonkräm vara en utlösande faktor till POD.

Perioral dermatit läker oftast av sig själv, men det kan ta lång tid. Du kan minska dina besvär genom att inte använda kortisonkräm eller produkter som är feta och/eller parfymerade i ansiktet. Undvik också ansiktspeeling och täckande kosmetika eftersom de kan göra utslagen värre.

Det är inte helt logiskt – men när du slutar använda produkterna ovan eller att peela ansiktet – kan utslagen bli lite sämre innan de blir bättre.

Det finns läkemedel som gör att sjukdomen läker snabbare. Antibiotika, i form av tabletter, kan ges om andra alternativ inte gett resultat. Om din läkare bedömer att antibiotikabehandling passar dig får du ofta också en speciell kräm eller gel som ska användas samtidigt. Du kommer att fortsätta med krämen eller gelen efter det att antibiotikakuren är slut.

Sök vård om du har symptom på POD.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov
Senast uppdaterad:
31 mar 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin