Kry-logo
Ladda ned
Kontakteksem
kontakteksem-pa-hand-med-ljus-hud
Bild på kontakteksem på hand ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Kontakteksem

Det finns två typer av kontakteksem allergiska och icke-allergiska. Eksem ger röd kliande hud och sitter främst på händerna. Men även andra delar av kroppen kan drabbas. På Kry kan du få hjälp vid kontakteksem.

Symptom på kontakteksem

Allergiskt eksem kan både komma väldigt snart efter det att du kommit i kontakt med något du är överkänslig mot eller växa fram långsamt. Icke-allergiskt eksem kommer ofta smygande när hudens skyddande barriär försvagas.

Eksem är en inflammation i huden som kan ge olika besvär. Huden kan bli irriterad, röd och svullen med vätskefyllda blåsor och klia väldigt mycket. Vid mer långvarigt eksem blir huden istället torr och sprucken och klådan är vanligen lindrigare.

Du kan få kontakteksem nästan överallt på huden till exempel på händer, fötter, örsnibbar och runt ögonen.

Orsaker till kontakteksem

Allergiskt eksem uppstår där huden kommer i kontakt med något du är allergisk mot. Vanliga orsaker till allergiskt eksem är nickel, olika plaster och parfymerade produkter.

Icke-allergiskt eksem beror ofta på att hudens naturliga skyddsbarriär försvagats. Den här typen av eksem sitter oftast på händerna och kan orsakas av att du tvättar dem ofta. Flitig handtvätt behövs i vissa yrken och innebär att den här typen av eksem vanligen är arbetsrelaterad.

Vad du själv kan göra

Det är lättare sagt än gjort – men försök att inte klia. Det kan komma in bakterier i huden som kan leda till en infektion.

Vid allergiskt eksem ska du undvika det du vet att du är allergisk mot. Behandla eksemet genom att smörja med receptfria läkemedel som innehåller kortison i kombination med mjukgörande salvor. Smörj med kortisonsalvan först, vänta ca 20–30 minuter och smörj sedan med den mjukgörande salvan. Om din hud är torr kan du smörja med mjukgörande salva flera gånger om dagen tills den blir bättre. Kortison ska dock inte användas på barn under två år utan läkares rekommendation. När eksemet har lugnat ner sig kan du:

  • använda mjukgörande krämer. Krämerna ska masseras in ordentligt flera gånger om dagen.
  • använda tvättkräm för känslig hud istället för tvål. Är huden väldigt torr bör du undvika även det.
  • undvika att bada eller duscha för ofta.

Behandling av kontakteksem

Hjälper inte receptfria läkemedel kan läkare skriva ut starkare kortisonsalvor på recept, efter individuell bedömning.

Då bör du söka vård.

Sök vård om inte eksemet blir bättre med receptfria läkemedel.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov
På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: