Kry-logo
Ladda ned
Ringorm
ringorm-pa-ljus-hud
Bild på ringorm på arm ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som kännetecknas av ringformade, kliande utslag på huden. Utslagen brukar fjälla i kanten. Det är vanligast att bli smittad av djur, men du kan även bli smittad av människor. För det mesta kan du behandla ringorm själv med svampdödande salva.

Allmänt om ringorm

Ringorm, som även kallas för revorm eller tinea corporis på läkarspråk, är en ofarlig svampinfektion som orsakas av trådsvamp. Namnet ringorm kommer från de röda, ringformade hudutslagen. Det är vanligast att smittas av djur – katter, hundar, marsvin och kaniner eller till exempel nötkreatur och grisar. Infektionen smittar sällan mellan människor, men kan förekomma vid exempelvis kontaktidrott som brottning.

Ringorm förekommer även i hårbotten och kallas då tinea capitis.

Symptom vid ringorm

Ringorm brukar orsaka cirkelformade hudutslag som kliar. De sitter ofta i ansiktet, på bröstet eller på armarna och benen. Inkubationstiden, tiden mellan smittotillfälle och symptom, kan variera från några dagar till ett par veckor.

Utslagen har ofta en röd, upphöjd kant som kan vara torr och fjälla. Huden innanför själva ringen kan bli röd och knottrig, men ser ibland helt normal ut. Storleken varierar från någon millimeter till flera centimeter i diameter. Utslagen blir efter hand större och kan flyta ihop. I svåra fall kan infektionen leda till djupa varbildningar.

Om du har sår i hårbotten eller kliande hårbotten kan det också vara tecken på ringorm. Då kan du få kala fläckar eller fjällande utslag i håret. Samma symptom kan förekomma om du har ringorm i skägget.

Andra tänkbara förklaringar

Tänk på att röda, kliande hudutslag inte behöver vara tecken på just ringorm. Det kan även handla om andra typer av hudsvamp. Psoriasis och olika typer av eksem, exempelvis atopiskt eksem, kan också ge liknande symptom. Ibland rör det sig istället om en virusinfektion, till exempel så kallad medaljongsjuka.

Om du har besvär i hårbotten kan det även bero på andra svampinfektioner, till exempel mjälleksem.

Orsaker till ringorm

Ringorm är en infektion som orsakas av trådsvamp, så kallade dermatofyter, som kan tränga in i huden om du har nedsatt immunförsvar eller känslig hud. Huden är särskilt känslig om du till exempel har ett sår eller eksem, men även om du svettas mycket – svetten sköljer bort svampdödande oljor från huden och gör den mer infektionskänslig.

Ringorm smittar oftast från djur till människa, men kan även smitta mellan människor.

Behandling vid ringorm

Ringorm behandlas som regel med svampdödande salva. Om salvan inte hjälper kan du ibland behöva receptbelagda läkemedel. Vid svåra eller särskilt utbredda besvär kan det krävas ett odlingsprov från hudutslagen för att säkerställa diagnosen. Långdragna besvär kan behöva utredas vidare för att utesluta bakomliggande sjukdomar.

Vid ringorm i hårbotten krävs ofta odlingsprov och handläggning via hudklinik innan behandling sätts in.

Eftersom det ofta är djur som bär på smittan bör även husdjur undersökas av veterinär och eventuellt behandlas mot ringorm.

Vad du själv kan göra

Om du får ringorm kan du behandla den själv med receptfri salva som finns på apotek. Det gäller även barn som har ringorm på huden.

Ringorm smittar oftast från djur till människa och därför är det viktigt att även husdjur med ringorm behandlas. Om du arbetar nära djur på till exempelvis ett lantbruk kan kor, grisar eller andra djur behöva behandling. Ett djur med ringorm kan fläckvis tappa pälsen och få röd, fjällande och kliande hud – kontakta en veterinär för diagnos och läkemedel.

Så här kan du minska risken för smittspridning:

  • undvik direktkontakt med smittade personer
  • avstå från kontaktidrott vid eventuell smittorisk
  • behandla även husdjur om de visar tecken på ringorm.

Då bör du söka vård

Om du har utslag som täcker stora delar av huden eller om du trots receptfri behandling inte blir bättre efter två veckor bör du söka vård.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid ringorm. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Eksem