Ladda ned Ladda ned

Ringorm

Har du ett eller flera röda kliande knottriga cirkelformade utslag på huden kan det vara ringorm. Ringorm är en svampinfektion som också kallas för revorm. Infektionen är ofarlig och lätt att behandla själv. På KRY kan du få hjälp med ringorm.

Ringorm ger runda utslag som kliar. Utslagen har ofta en röd kant – men inte alltid. Kanten kan fjälla och vara torr, samtidigt som huden innanför ser normal ut. Ibland är dock huden röd och knottrig även inuti själva ringen. Storleken på utslagen kan variera från någon millimeter till flera centimeter. De blir efter hand större och kan flyta ihop.

Utslagen sitter oftast:

  • i ansiktet
  • på armar och ben
  • på bröstet.

Ringorm är en svampinfektion som orsakas av trådsvamp, dermatofyter. Trådsvamp finns naturligt på huden, men kan leda till infektion när de kommer in i huden. Det kan hända när huden är känslig, som vid eksem, eller om du har ett sår.

Ringorm smittar ofta från husdjur till människa, men kan även smitta mellan människor och från föremål. Inkubationstiden – tiden från det du blev smittad till du blir sjuk – är allt från några dagar till två veckor.

Behandla ringorm med svampdödande salva. Det finns receptfritt på apotek. Är det ett barn som har ringorm ska du fråga vilket läkemedel som passar barnets ålder.

Tvätta gosedjur, handdukar, kläder och sängkläder i tvättmaskin i 60 grader, för att döda svampen.
Undvik kontaktidrott i en vecka efter att behandlingen påbörjats för att minska risken för spridning. Barn i förskoleåldern kan gå tillbaka till förskolan en dag efter att behandlingen börjat.

Husdjur med ringorm ska också behandlas. Djuret har då ofta fläckvis håravfall med fjällande hud som kan vara röd och klia. Ta kontakt med din veterinär för att få diagnos och läkemedel.

Vid svårare ringorm – eller när behandling med receptfri salva inte hjälper – finns det receptbelagda läkemedel. De ges efter individuell bedömning av läkare. Är besvären väldigt utbredda eller om behandlingen inte hjälper kan man behöva ta ett prov för att säkerställa diagnosen.

Sök vård om du har utslag som täcker en stor hudyta eller om du trots receptfri behandling inte blir bättre efter två veckor.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov
Senast uppdaterad:
26 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin