Kry-logo
Ladda ned

COVID-19

Detta händer efter du har vaccinerats mot covid-19

Senast uppdaterad:
mån 29 mars 2021
Miljontals människor världen över har nu blivit vaccinerade mot covid-19 – men vad händer sen? Annette Alaeus, läkare på Kry och specialist inom infektionsmedicin, går igenom vad du kan förvänta dig efter vaccinationen.

Trygg vård för hela familjen

Boka möte

Annette Alaeus, läkare på Kry och specialist inom infektionsmedicin, förklarar att vaccinering kan vara den enda snabba vägen ut ur pandemin och att vi alla spelar en viktig roll i det här.

– Alla som kan vaccineras bör göra det, både för att skydda sig själva och alla andra i samhället, understryker hon.

Men vad händer när du väl har vaccinerats mot covid-19? Finns det något att oroa sig för? Och hur snart kan vi alla återgå till ett något så när normalt liv igen?

Hindrar vaccinet mig från att få covid-19?

– Det är för tidigt att säga om vaccinet kan förhindra att du insjuknar i covid-19. De kliniska studierna visar dock att de förhindrar måttlig till allvarlig sjukdom, säger Annette och förtydligar att det innebär att personer som har vaccinerats fortfarande kan få SARS-CoV-2, det virus som orsakar covid-19, men löper mycket mindre risk att behöva sjukhusvård eller avlida.

Kan jag smitta någon annan med covid-19 även om jag är vaccinerad?

– Ju fler som blir vaccinerade, desto mer lär sig forskarna om hur viruset överförs. I länder som Storbritannien och Israel, där många människor har vaccinerats, verkar det som om antalet som smittas sjunker, säger Annette.

Detta kan innebära att vaccin förhindrar att viruset överförs men det krävs fler studier innan vi vet säkert.

Måste jag hålla avstånd även om jag är vaccinerad?

Alla måste fortsätta att följa de råd och rekommendationer som gäller även efter vaccinering – som att hålla avstånd och inte umgås i stora grupper.

– Även om vi vet att en vaccinerad person är skyddad kan hen fortfarande bära på viruset och smitta andra. Att hålla avstånd är det allra bästa sättet att vara säker tills alla är vaccinerade, och det gäller framför allt personer i riskgrupper, säger Annette.

Kan jag få biverkningar av coronavaccinet?

Alla vacciner har biverkningar och de flesta försvinner oftast efter ett dygn. De vanligaste är:

  • Svullnad eller smärta i armen där sprutan har getts.
  • Influensaliknande symptom som trötthet, frossa eller feber.
  • Ledsmärtor för vissa.

I mycket sällsynta fall kan man få en allergisk reaktion. Annette säger att detta vanligtvis bara påverkar personer som tidigare har svåra allergier eller de som har mått dåligt efter tidigare vaccineringar.

– De studier som genomförts kring vaccin mot covid-19 är några av de största tester som någonsin har genomförts. Vi har också enorma mängder data från de länder som redan har börjat vaccinera, säger hon.

Varför kräver de flesta vacciner två doser?

Annette förklarar att den första dosen vanligtvis ger en bra skyddsnivå. Den andra dosen är en ”booster”: den stimulerar immunförsvaret, ser till att vaccinet behåller skyddseffekten längre och att skyddet blir ännu bättre.

Allt eftersom tiden går kommer vi att lära oss mer om det optimala tidsintervallet mellan doserna, gällande de vaccin som ska ges i två doser. Framöver kommer det finnas vaccin som bara ges i en dos.

Kan jag återgå till vanliga aktiviteter som arbete efter att ha blivit vaccinerad?

– De flesta människor känner sig som vanligt efter att de har blivit vaccinerade. Ibland kanske du behöver vila ett par av dagar om du får någon biverkning, som exempelvis feber, säger Annette. Du behöver inte undvika arbete eller motion så länge du mår bra.

Hur länge är jag skyddad?

Eftersom dessa vaccin är så nya vet vi inte hur länge de skyddar. Vissa kanske behöver en booster inför nästa vintersäsong som man gör med influensa-vaccin, men det är för tidigt att säga ännu.

– Förmodligen kommer det att behövas en ny spruta efter ett år, men det visar sig i framtiden. Vi måste fortsätta att följa upp och samla in data, säger Annette.

Varför ska jag ta vaccinet?

Vaccinet kanske inte är lämpligt för personer under 18 år, gravida eller personer med försvagat immunsystem. Mer data behövs angående säkerhet och effekt i dessa grupper.

– Alla andra rekommenderas att ta vaccinet – det beror på att ju färre virusfall vi har i samhället, desto bättre kan vi skydda dem som inte har vaccin, säger Annette.

– Om du har några frågor eller känner dig orolig inför vaccineringen kan du prata med en läkare, avslutar hon.

Här kan du läsa mer om hur vi på Kry jobbar med vaccinationen.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.
Läs mer om coronaviruset
Innehållet har granskats av:

Annette Alaeus

specialist i infektionsmedicin

Senast uppdaterad:

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022 11:00
Då bör du söka vård för covid-19
Sök vård akut om du har svårt att andas eller om du har haft hög feber i mer än en vecka, blivit bättre men sedan insjuknat igen. Har du fortfarande sjukdomssymptom kvar efter flera veckor som påverkar din vardag bör du söka vård. Har du sjukdomssymptom som liknar vanlig förkylning eller influensa kan du använda symptomkollen i appen. Där svarar du på frågor relaterade till dina symptom och din sjukdomshistoria. Utifrån dina svar får du rekommendation baserad på ditt hälsotillstånd. Vi säger till om du behöver söka digital vård, fysisk vård, eller om det räcker med egenvård. Regler för karensdag, sjukintyg, vab och smittbärarpenning Om du är sjuk behöver du i normala fall ett sjukintyg från dag 8. På Försäkringskassans hemsidafinns aktuell information – där kan du läsa om regler samt vad som gäller för smittbärarpenning, vab och ta reda på vad som gäller just dig, just nu. Kry kan hjälpa dig med vissa läkarintyg och sjukintyg, antingen i vår digitala tjänst eller genom ett fysiskt vårdmöte. Intygen utfärdas efter individuell bedömning.
Covid-19 – 21 feb. 2022 12:00
Myter och sanningar om coronavaccin
Ända sedan coronavirusets utbrott har forskare världen över hävdat att ett vaccin kan vara lösningen på pandemin. Men det har alltid funnits skeptiker. Vad är egentligen sant, och vad är bara en myt, om coronavaccinet?