Kry-logo
Ladda ned
tecknad-lila-bild-med-pratbubbla-och-vit-text-prata-om-det!

Psykisk hälsa

Här har vi samlat alla våra artiklar kring psykisk hälsa. Allt vi gör är baserat på forskning och medicinskt granskat.

illustration-människa-joggar-gul-sol-i-bakgrunden
Psykisk hälsa – 21 juni 2022 
Varför är motion bra för din psykiska hälsa?
Vi vet att motion förbättrar vår fysiska hälsa, men nu finns allt större belägg för att träning även stärker vår psykiska hälsa. Erik Nordlund, fysioterapeut på Kry, förklarar varför det är så viktigt att röra på sig regelbundet.
illustration-nedstämd-person-en-arm-på-axeln
Psykisk hälsa – 31 maj 2022 
Så hanterar du din oro i kristider
Om du har känt dig extra orolig och ångestfylld den senaste tiden är du inte ensam. Pandemin och kriget i Ukraina har haft en stor påverkan på de flesta av oss.
foto-människa-håller-händerna-för-ansiktet-illustration-av-pilar-smärta-vid-bröstet
Psykisk hälsa – 12 maj 2022 
Kan ångest ge bröstsmärtor?
Vad är sambandet mellan ångest och ont i bröstet? Vår läkare förklarar hur du avgör om dina bröstsmärtor beror på ångest eller något annat samt när du ska söka hjälp.
illustration-gul-bakgrund-person-tankar-snöre
Psykisk hälsa – 8 mars 2022 
Fyra sätt att hantera negativa tankar
Oavsett om du har katastroftankar eller tänker illa om dig själv så kan negativa tankar vara skadliga för din hälsa. Vår psykolog delar med sig av några tekniker för att identifiera och hantera sådana tankar.
Psykisk hälsa – 24 feb. 2022 
Tecken på psykisk misshandel i en relation
En misshandel syns inte alltid på utsidan i form av ärr och blåmärken. Psykisk misshandel lämnar också spår och är minst lika destruktiv och farlig för din hälsa. Här listar vi tecken du bör vara vaksam på och information om hur du söker hjälp.
illustration-grön-hand-moln-regn-ledsen-människa
Psykisk hälsa – 6 feb. 2022 
Vad är tvångssyndrom (OCD)?
Vad är tvångssyndrom, vilka är symptomen och varför finns det så många missuppfattningar kring den här diagnosen? Här reder vi ut begreppen och förklarar när det är dags att söka hjälp.
lila-illustration-text-prata-om-det-utsträckt-hand-person-som-sitter
Psykisk hälsa – 21 okt. 2021 
Så stöttar du en närstående med ätstörningar
Det är tufft att bara se på när någon du bryr dig om kämpar med ätstörningar – samtidigt som det kan vara svårt att veta hur du kan hjälpa till. Vår psykolog delar med sig av sina bästa råd för hur du stöttar någon med en ätstörning.
Psykisk hälsa – 6 okt. 2021 
Låt oss prata om klimakteriet och psykisk hälsa
Varför känner sig många nedstämda under klimakteriet? Vi pratar med Elisabeth Rosén, läkare på Kry och specialiserad på gynekologi och obstetrik, som berättar vad du själv kan göra för att underlätta besvären.
Psykisk hälsa – 5 okt. 2021 
Hur påverkas vår psykiska hälsa av social isolering?
Alla kan känna sig ensamma då och då. Men under coronapandemin har ensamheten ökat och de som kände sig isolerade redan innan pandemin har drabbats hårdast. Vår psykolog berättar vad det innebär att vara socialt isolerad och hur du kan lindra ensamheten.
Psykisk hälsa – 5 okt. 2021 
Så berättar du för dina nära om din psykiska ohälsa
Vissa av oss har svårt att prata om våra känslor – särskilt när vi mår dåligt. Här ger vi dig några förslag på hur du kan berätta för din familj, en läkare eller din chef att du inte mår bra. Och få den hjälp du förtjänar.
Psykisk hälsa – 12 sep. 2021 
Psykologens råd till dig som sörjer
Att förlora någon du älskar är bland det värsta du kan vara med om. Dag Härdfeldt, psykolog på Kry, berättar hur du kan lindra smärtan när du drabbats av sorg och förlust.
Psykisk hälsa – 5 juli 2021 
Så lär du dig känna igen vanliga tecken på alkoholproblem
Det finns de som kan dricka alkohol utan att det påverkar den allmänna hälsan. Sedan finns det de som utvecklar problematiska vanor till följd av sitt alkoholintag. Vi lär dig att känna igen signalerna för när alkoholkonsumtion övergår till ett beroende.
Psykisk hälsa – 27 apr. 2021 
5 råd för att hantera arbetsrelaterad stress
Annorlunda arbetsvillkor och mindre social interaktion – det finns många skäl till att allt fler blir stressade av jobbet. Här delar Dag Härdfeldt, psykolog på Kry, med sig av några goda råd för hur du kan hantera arbetsrelaterad stress.
Psykisk hälsa – 29 mars 2021 
KBT kan hjälpa dig att övervinna dessa 6 fobier
Lider du av social fobi eller av höjdskräck? Då kan kognitiv beteendeterapi, KBT, vara en effektiv behandlingsmetod.
Psykisk hälsa – 23 mars 2021 
Sprutfobi i vaccintider – så blir du av med rädslan
Många ser fram emot att ta vaccinet mot covid-19, men för de som lider av sprutfobi kan blotta tanken på en spruta skapa obehagskänslor. Här följer information kring orsakerna bakom sprutfobi och hur du blir av med rädslan.
Psykisk hälsa – 2 feb. 2021 
Ortorexi – att vara sjukligt hälsosam
Att träna och äta nyttigt har givetvis många fördelar, men om tankar kring kost och träning övergår till en besatthet kan det bli skadligt för hälsan. Det kallas ortorexi. Vi reder ut begreppet och listar några varningstecken du bör ha koll på.
Psykisk hälsa – 13 jan. 2021 
Självmedkänsla – varför är det viktigt?
Är du ofta onödigt självkritisk och tänker negativa tankar om dig själv? Det kan vara tecken på att du behöver öva på din självmedkänsla. Utövandet av självmedkänsla kan ändra ditt sätt att se på dig själv och gynna din hälsa – både fysiskt och mentalt.
Psykisk hälsa – 15 dec. 2020 
Vägen ut ur ofrivillig ensamhet
Att vara ofrivilligt ensam är något som drabbar de flesta någon gång i livet, men vid högtider som jul och nyår brukar antalet ofrivilligt ensamma öka drastiskt. Särskilt i år – mitt under coronapandemin.
Psykisk hälsa – 30 nov. 2020 
Så fungerar kognitiv beteendeterapi
KBT, kognitiv beteendeterapi, är en behandlingsmetod inom psykologin som innebär att du övar på att förändra ditt beteende och tankemönster för att minska psykiska besvär.
Psykisk hälsa – 27 nov. 2020 
Psykologin bakom lyckade nyårslöften
Nyårslöften – trivialt trams eller ett underskattat försök till att förändra sitt beteende? Vi har frågat vår chefspsykolog om psykologin bakom nyårslöften.
Psykisk hälsa – 20 nov. 2020 09:30
Så hjälper du din tonåring att hantera oro inför framtiden
I ovissa tider som dessa oroar sig många inför framtiden, inte minst våra unga. Här kommer vägledning som kan vara till hjälp för dig med en grubblande tonåring hemma.
Psykisk hälsa – 19 nov. 2020 
Tonåringar och psykisk ohälsa
Tonåren kan upplevas som en känslomässig berg- och dalbana för många ungdomar. De flesta klarar av att ta sig igenom sådana svängningar, men för en del blir tonåren så jobbiga att både tonåringen och föräldrarna kan behöva stöd och hjälp.
Psykisk hälsa – 28 okt. 2020 
Panikångest och panikattacker – så hanterar du dem
Om du har upplevt en panikattack vet du hur obehagligt det kan vara. Även om panikångest i sig inte är farligt, är det ofta förknippat med rädsla. Med olika metoder och behandling kan du lära dig hantera attackerna.
Psykisk hälsa – 20 okt. 2020 
Är du i riskzonen för utmattningssyndrom?
Det är vanligt att känna sig stressad, trött eller låg på energi i perioder. Ett rörigt privatliv eller en för hög arbetsbelastning kan få de flesta att tappa fotfästet. Men har du känt dig orkeslös under en lång tid kanske du lider av utmattningssyndrom.
Psykisk hälsa – 6 juli 2020 
Manlig depression – lär dig upptäcka tidiga tecken
Depression är nästan lika vanligt hos män som hos kvinnor – men den manliga depressionen kan ta sig andra uttryck. Vår psykolog Lina Anderhell förklarar vad som kännetecknar manlig depression och hur du kan lära dig upptäcka tidiga tecken.
Psykisk hälsa – 16 juni 2020 
5 råd för att hantera förändring och tackla motgångar
Förändring kan skapa oro och rädsla, inte minst i osäkra tider som dessa. Här får du några råd som kan hjälpa dig att hantera situationen och till och med utvecklas av den.
Psykisk hälsa – 11 maj 2020 
När spelandet blir ett problem – vägledning till dig som anhörig
Som anhörig till en person med spelberoende kan man känna sig maktlös, men det finns sätt att både stötta och få stöd i situationen.
Psykisk hälsa – 5 maj 2020 
När spelandet blir ett problem
Spel om pengar är för de flesta förströelse för stunden. Men om spelandet har negativa konsekvenser för dig, eller om det påverkar ditt liv i en riktning som du inte trivs med, så kan det vara läge att ifrågasätta dina spelvanor.
illustration-kropp-i-genomskärning-organ-och-stresspunkter
Psykisk hälsa – 26 apr. 2020 18:00
Så påverkas din kropp av stress
Stress är en naturlig reaktion som kan ge dig extra kraft och energi när du behöver hantera en svår situation. Men för mycket stress, eller stress som pågår under lång tid, kan påverka din kropp och din hälsa på flera oväntade sätt.
Psykisk hälsa – 20 mars 2020 08:00
Värna ditt psykiska välmående under självisolering
När olika hotfulla faktorer samverkar är det lätt att rädsla tar fäste. I en tid av pandemi krävs drastiska åtgärder. Vi ger handfasta tips för att främja välbefinnande i denna speciella tid.
Psykisk hälsa – 5 feb. 2020 
5 tips till dig som är närstående till någon med psykisk ohälsa
Att leva nära någon som mår psykiskt dåligt kan vara påfrestande och svårt.
Psykisk hälsa – 17 dec. 2019 
Psykologens 5 tips för att undvika stress i jul
Julen är en tid som ofta förknippas med värme, glädje och gemenskap; en helg fylld av kära återseenden, god mat och överdådigt firande.
De flesta har något i sitt utseende som de inte är helt nöjda med.
Psykisk hälsa – 12 nov. 2019 
När spegeln blir ens fiende
De flesta har något i sitt utseende som de inte är helt nöjda med. Men för vissa övergår en normal grad av missnöje kring det yttre, till en besatthet av det egna utseendet, tvångsmässigt kontrollbehov och påverkad självkänsla.