SOMMAR

Sommarens resor – vad ska jag tänka på?

Senast uppdaterad:
När allt fler blir vaccinerade och smittspridningen minskar längtar många efter att resa utomlands. Men det är fortfarande viktigt att du följer de reserekommendationer som gäller. Vi går igenom vad du ska tänka på inför sommarens resor.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Kom ihåg att regler och restriktioner kan ändras snabbt och ingen resa är helt riskfri. Stanna hemma om du är sjuk.

Se till att din destination är säker att resa till

Under våren 2020 avrådde Utrikesdepartementet (UD) från icke nödvändiga resor till alla världens länder. I takt med att smittspridningen minskat har UD hävt avrådan till en del populära resmål.

Det är viktigt att du läser på om vad som gäller för ditt resmål och undvik att resa till de länder som UD avråder från.

Res väl förberedd

Det råder fortfarande en pandemi världen över så ha i åtanke att restriktioner kan ändras fort. Läs på, planera din resa noga och ha en ekonomisk buffert om ditt flyg blir försenat eller inställt. Du som resenär måste själv stå för kostnaden att boka en ny hemresa om flyget skulle bli inställt.

Sweden Abroad kan du läsa den senaste informationen om det land du ska besöka.

Ta ett coronatest

Många länder kräver att du kan uppvisa ett negativt och nyligen taget coronatest vid inresa. Säkerställ hur långt i förväg du behöver ta testet.

De flesta destinationer godkänner ett negativt coronatest. Vi på Kry erbjuder olika provtagningar med reseintyg. Läs mer och boka tid här.

Allt fler länder accepterar även bevis på att du har vaccinerat dig mot covid-19 för att kunna resa in i landet. På eHälsomyndigheten kan du ladda ned, eller skriva ut, Covidbeviset. Det är ett vaccinbevis som styrker att du har blivit vaccinerad.

Munskyddskrav på flygresan

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver du inte använda munskydd i vanliga situationer i samhället. Här kan du läsa mer om hur munskydd fungerar.

Däremot har många flygbolag krav på att passagerare ska bära munskydd under flygresan. Besök flygbolagets hemsida för att kontrollera vad som gäller innan du reser.

Följ de lokala råden

Alla länder har olika stor smittspridning och därmed olika rådande regler och rekommendationer. Det kan handla om att du behöver sitta i karantän efter ankomst, krav på munskydd när du vistas i offentliga miljöer eller begränsade öppettider för restauranger och butiker. Det viktigt att du läser på och följer de lokala råden när du är på plats.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Sommar – 21 maj 2023

Sommarens baksida: Bett och stick

Även om sommaren bjuder på härligheter så finns det saker som riskerar att förstöra charmen med lata dagar i solen, svalkande dopp och ljumma sommarkvällar. Till exempel bett och stick.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.