Ladda ned Ladda ned
Covid-19

Sommarens resor – vad ska jag tänka på?

Senast uppdaterad: 2 jul 2020

Världen öppnas upp allt mer – men det är fortfarande viktigt att du följer de restriktioner som gäller för att begränsa smittspridningen av covid-19. Både inrikes och utrikes.

Följande text baseras på Folkhälsomyndighetens rekommendationer den 2 juli 2020.

Hur ska jag tänka om jag vill resa inom Sverige?

Kom ihåg att fortsätta hålla distans, tvätta händerna ofta och undvik helt att resa om du är sjuk. Inrikesresor är tillåtet för symptomfria personer och det är okej att resa fritt inom landet. Har du däremot symptom ska du stanna hemma.

Tänk på att begränsa dina kontakter i sommar. Försök att träffa så få nya människor som möjligt för att minimera smittspridningen. Den som behöver resa kollektivt bör i första hand välja ett alternativ där det går att boka en reserverad sittplats – något som kan göras på exempelvis tågresor. Undvik även att resa under rusningstider eller besöka evenemang där många människor samlas på samma plats. Förbud mot sammankomster med fler än 50 personer gäller fortfarande. Umgås med fördel utomhus och håll avstånd till riskgrupper.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer säger att de som har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset kan du umgås med personer som är i en riskgrupp. Här kan du läsa mer om vår antikroppstestning.

Vad gäller på hotell/vandrarhem/campingplatser i Sverige?

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att aktivt minimera smittspridning. Dessa åtgärder är till exempel att begränsa antalet gäster som vistas samtidigt i en lokal.

Hotell, vandrarhem och campingplatser ska kunna erbjuda lösningar vid eventuella köer till incheckning eller markera hur långt avstånd gästerna ska hålla mellan varandra i lokalerna.

Hotell, vandrarhem och campingplatser bör också se till att både personal och besökare har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit.

Om det finns en restaurang i samma verksamhet har den som driver serveringsstället ansvar för att lokaler och områden som besökare har tillträde till utomhus är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett säkert avstånd från varandra.

Hur ska jag tänka om jag vill resa utomlands?

Du som resenär behöver ta eget ansvar för ditt resande utifrån behovet av att resa och den information om smittspridningen som finns. Information finns tillgänglig på resmålets egna myndigheter eller andra webbplatser som tillhandahåller officiell information. Exempel på sådana är WHO:s och ECDC:s webbplatser, som redovisar siffror från respektive land.

Mer information om vilka länder som går att resa till finner du på Utrikesdepartementet (UD). Det är UD som avråder från resor till andra länder samt tillhandahåller aktuella händelser i utlandet.

Hur fungerar hemförsäkring och reseskydd under coronapandemin?

Om UD inte avråder från resor till ett land så gäller reseskyddet i hemförsäkringen som vanligt enligt försäkringsbolagens villkor.

I dagsläget gäller bara hemförsäkringens reseskydd hos Folksam och Trygg Hansa om du väljer att resa till ett land som UD avråder från. Vad som ingår i reseskyddet kan variera. Kontakta försäkringsbolagen för mer utförlig information.

När UD avråder från resor kan du ha rätt till avbokning med full återbetalning om du har köpt en paketresa (charterresa). Läs mer om dina rättigheter som konsument på Konsumentverkets webbplats Hallå Konsument. Avbeställningsskyddet gäller normalt bara om du har drabbats av en akut sjukdom eller ett olycksfall före resan och kan uppvisa läkarintyg på det.

Skulle du bli sjuk under din utlandsvistelse täcker reseskyddet i hemförsäkringen nödvändiga och skäliga vårdkostnader om man drabbats av akut sjukdom eller olycksfall under din resa. Du kan även få hjälp med hemtransport med ambulansflyg.

Måste jag bära munskydd när jag ska resa?

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver man inte använda munskydd i vanliga situationer i samhället. Läs mer om hur munskydd fungerar.

Däremot har många flygbolag infört krav på att passagerare ska bära munskydd. Besök flygbolagets hemsida för att kontrollera vad som gäller innan du reser.

Så här kan KRY hjälpa till

Känner du oro för coronaviruset på ett sätt som gör det svårt att hantera vardagen? Då kan du boka möte med en av våra psykologer. Det är naturligt att känna ängslan vid ovisshet ‒ vi vänder oss till dig som behöver professionell hjälp att hantera din oro.

Senast uppdaterad:
2 jul 2020