Ont i handen eller händerna

Fråga: Varför har jag ont i händerna? Oftast känner jag av det på nätterna och på morgnarna då jag kan få ont och kramp mitt i handen utan någon orsak. Ibland får jag också ont i handen när jag greppar bestick och verktyg. Kan det vara farligt?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Värk i händer är ett vanligt problem och behöver inte bero på någon allvarlig sjukdom. Det kan orsakas av att du har utfört rörelser du inte är van vid eller överansträngning. Besvären brukar gå över av sig självt med vila och avlastning. Ibland kan det behövas fysioterapi eller receptfri smärtstillande behandling.

Andra tänkbara förklaringar

Om du får ont i handen efter ett slag eller fall kan det bero på en stukning eller fraktur. Andra tecken kan vara svullnad, röd hud och blåmärken. Behandlingen varierar beroende på orsak och kan röra sig om avlastning, fysioterapi, gipsning eller kirurgi.

Karpaltunnelsyndrom kan ge en brännande känsla, stickningar och domningar i händerna. Det är också vanligt med värk och kramp i handen på natten eller att du får ont i handflatan vid tryck. Efter längre tid kan du även uppleva känselbortfall och nedsatt rörlighet. Tillståndet beror på svullnad eller inflammation som trycker på median-nerven i handleden. Det kan orsakas av graviditet, fraktur, arbetsskada eller kronisk sjukdom såsom reumatism. Karpaltunnelsyndrom är oftast självläkande men vid svårare fall kan det krävas kirurgi.

Om du har nedsatt rörlighet och värk i händerna kan det bero på artros. Vid exempelvis tumbasartros, där tummens grundled drabbas, kan du få ont i handen och uppleva svaghet i pincettgreppet mellan tummen och pekfingret. Det är vanligt att du upplever mer stelhet på morgonen som lättar under dagen i samband med ökad rörlighet. Efter längre tid kan du också börja få nattlig värk och smärtutstrålning mot armbågen och axeln. Behandlingen består vanligen av sjukgymnastik men även smärtstillande preparat kan behövas.

Vid reumatoid artrit kan du få värk i båda händerna med svullna fingrar och handleder. Andra tecken kan vara morgonstelhet, trötthet och allmän sjukdomskänsla. Det beror på en kronisk inflammatorisk sjukdom och behandlas vanligen med anti-inflammatoriska läkemedel.

Du kan få värk i händerna vid systemiska sjukdomar såsom diabetes, hypotyreos och njursvikt. Det orsakas bland annat av nedsatt blodcirkulation, ökad mängd bindväv och kroniska inflammationer. Behandlingen går främst ut på kontroll av den bakomliggande sjukdomen. Det kan även underlätta med rörelseträning och smärtstillande läkemedel.

Då bör du söka vård

Om du får långvarig värk i händerna som inte går över efter egenbehandling bör du söka vård. Sök vård akut om du får kraftig smärta i handen efter trauma.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Golnaz Hashemi, legitimerad läkare