Ladda ned Ladda ned

Halsböld

Om du har halsfluss kan du ha oturen att få halsböld. Halsböld är en varansamling i mjukdelarna vid halsmandlarna. Bölden gör ofta väldigt ont. På Kry kan du få svar på dina frågor om halsböld.

Symptom på halsböld

Halsböld börjar ofta med halsfluss. Halsfluss ger halsont, feber och problem med att svälja. Det gör också ont när du sväljer och du låter grötig när du pratar. När du har halsböld får du mer och mer ont i halsen samtidigt som febern stiger. Det halsonda är vanligen värst på en sida och du kan också få ont i örat på den sidan.

Orsaker till halsböld

Även om det är ovanligt kan halsfluss leda till att du får halsböld. En halsböld består av var och du kan oftast se den vid gomseglet när du tittar i halsen.

Vad du själv kan göra

För att lindra smärtan kan du använda receptfria smärtstillande läkemedel. Även om det gör ont att svälja är det viktigt att dricka mycket vätska när du har hög feber. Du bör också vila för att låta kroppen återhämta sig.

Behandling av halsböld

Halsböld behandlas med antibiotika efter att bölden tömts på var – eller att försök till tömning gjorts. Du kan få komma tillbaka för ny tömning. Får du halsböld två gånger kan det vara aktuellt att operera bort halsmandlarna.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har väldigt ont i halsen och feber samt svårt att få i dig vätska och urinerar mycket mindre än vanligt.

Så kan Kry hjälpa till

Kry kan inte hjälpa till vid halsböld. Vänd dig till din ordinarie vårdgivare.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Senast uppdaterad:
Granskare:
Erika Eldenhed Alwan, legitimerad läkare, specialist i öron-näsa-halssjukdomar
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin