Kry-logo
Ladda ned
Halsböld – peritonsillit

Halsböld – peritonsillit

Halsböld är en tillfällig varbildning vid halsmandlarna. Det är ett relativt ovanligt besvär som främst uppstår efter halsfluss. Typiska symptom utöver feber och allmän sjukdomskänsla är smärta på ena sidan av halsen som ibland strålar ut mot örat. Du får svårt att svälja och det brukar ofta vara svårt att gapa. En halsböld behöver alltid tömmas på var och behandlas med antibiotika.

Vad är halsböld?

Halsböld är en infektion som uppstår intill halsmandlarna, eller tonsillerna som det heter på läkarspråk. Bölden består av var som oftast bildas i samband med halsfluss, men i ovanliga fall kan även scharlakansfeber orsaka besvären.

Halsböld brukar inte vara farligt, men det är viktigt att få behandling. Dels för att inte infektionen ska sprida sig och dels för att du ska kunna svälja och gapa som vanligt igen. Halsböld är en relativt ovanlig diagnos och besvären är sällsynta hos barn.

Symptom vid halsböld

Halsböld börjar ofta med en bakteriell halsfluss, som heter tonsillit på läkarspråk. Det är en infektion i halsmandlarna. Infektionen gör att halsmandlarna svullnar och det gör ont när du sväljer. Även lymfkörtlarna på halsen kan bli förstorade och ömma, ibland med smärtutstrålning mot öronen. Feber är också vanligt vid halsfluss.

Om det bildas var vid halsmandeln i samband med halsfluss kan det leda till en varböld i halsen. Då blir ditt halsonda värre, du får svårt att svälja, febern stiger och du känner dig allmänt sjuk. Värken är ofta värst på ena sidan av halsen och du kan även få ont i örat på den sidan. Det kan också kännas svårt att gapa.

Vanliga symptom vid halsböld:

 • ensidig smärta i och utanpå halsen
 • svårigheter att svälja
 • svårigheter att gapa
 • grötigt tal
 • feber
 • trötthet och försämrat allmäntillstånd
 • andningsbesvär.

En obehandlad halsböld kan orsaka allvarliga tillstånd som kräver akuta vårdinsatser.

Andra tänkbara förklaringar

Halsinfektioner som körtelfeber, halsfluss och scharlakansfeber kan också kännetecknas av halsont och svårigheter att svälja. Vincent angina är en sjukdom som kan orsaka halsont och svullnad på ena sidan av halsen, men då har du inte lika uttalade besvär som vid en halsböld.

Orsaker till halsböld

Halsböld är som regel en komplikation efter halsfluss som orsakats av bakterier, men i mer ovanliga fall även scharlakansfeber. Då har infektionen orsakat en varansamling i mjukdelarna vid halsmandlarna.

Faktorer som kan göra dig sårbar för halsböld:

 • halsfluss som orsakas av bakterier
 • scharlakansfeber
 • tidigare halsböld
 • rökning.

Behandling av halsböld

Halsböld behandlas med antibiotika efter att bölden tömts på var – eller att försök till tömning gjorts. Du kan få komma tillbaka för ny tömning. Får du halsböld två gånger kan det vara aktuellt att operera bort halsmandlarna.

Vad kan jag göra själv?

En halsböld gör ofta väldigt ont – du kan lindra besvären med hjälp av smärtlindrande läkemedel som finns på apotek.

Vid en halsböld är det bra att vila och dricka mycket. Eftersom du blir tjock i halsen och det gör ont att svälja i samband med en halsböld kan du välja flytande kost under din återhämtning. Ibland kan det kännas bättre att äta något kallt.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har mycket ont i halsen, hög feber och svårt att svälja. Det gäller särskilt om du har svårt att få i dig vätska eller kissar betydligt mindre än vanligt. Långvariga halsbesvär med svullnader eller knölar på halsen ska också utredas.

Sök vård akut om du har mycket ont på ena sidan av halsen och svårt att gapa. Det gäller även om du dreglar, inte kan svälja ditt eget saliv eller har andningsbesvär.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid halsböld och andra halsinfektioner. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård. Halsböld kräver alltid en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Erika Eldenhed Alwan

legitimerad läkare, specialist i öron-näsa-halssjukdomar

Vasiliki Vanky

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Halsfluss
Scharlakansfeber