Ladda ned Ladda ned

Körtelfeber

Allmänt

Körtelfeber eller mononukleos är en vanligt förekommande sjukdom som orsakas av ett virus som heter Epstein Barr-virus. De allra flesta smittas av viruset redan som barn och har då väldigt lindriga symtom. Den typiska sjukdomsbilden framkommer om man blir smittad som tonåring för första gången. Även om man då blir väldigt sjuk är körtelfeber oftast inte farligt och läker av sig själv inom några veckor.

Symtom

Små barn får oftast inte tydliga symtom, utan drabbas då av en lättare förkylning. Det är vanligast att tonåringar och ungdomar som smittas utvecklar kraftiga symtom. Sjukdomen brukar vara i två till tre veckor, men man kan känna trötthet långt efter att man blivit frisk. Ibland kan det ta flera månader innan man är helt återställd. Symtom på körtelfeber innefattar bl. a:

  • Svullna lymfkörtlar i halsen, armhålorna och ljumskarna
  • Hög feber
  • Halsont
  • Svullna halsmandlar med vita/gråa beläggningar
  • Illaluktande andedräkt
  • Svårt att svälja
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Extrem trötthet
  • Svullen lever och mjälte

Orsak

Körtelfeber orsakas i av Epstein Barr-virus. Viruset smittar genom saliv och man kan därför bli smittad när man kysser någon som bär på viruset. Av denna anledning kallas även körtelfeber för kyssjuka. Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från att man blir infekterad till man uppvisar symtom, är ca fyra till tio veckor.

Behandling

Det finns ingen speciell behandling för körtelfeber, eftersom den orsakas av ett virus kan den inte behandlas med antibiotika. Den bästa behandlingen är vila, smärtstillande och rikligt med vatten. Även glass kan även hjälpa till att lindra det halsonda. Receptfria febernedsättande läkemedel som innehåller ibuprofen kan tas för att lindra feber och huvudvärk. Det är dock inte rekommenderat att ta febernedsättande läkemedel innehållande paracetamol. Eftersom levern ofta är påverkad under tiden man är sjuk kan den ta skada av dessa läkemedel.

Om man har svårt att andas och stora problem att svälja kan en läkare skriva ut antiinflammatoriska läkemedel för att lindra dessa symtom. I vissa fall kan man ha så pass svårt att svälja och få i sig mat att man måste bli inlagd på sjukhus.

Det finns inget vaccin mot körtelfeber, men har man en gång blivit smittat av viruset utvecklar man immunitet. Över 90 % av alla över 40 år har utvecklat immunitet mot viruset.

När du ska söka vård

På Kry.se kan du diskutera dina besvär med läkare, men för att kunna ställa diagnosen körtelfeber och bli undersökt måste du träffa en läkare fysiskt.

Om du vet att du har körtelfeber och får ont i magen bör du genast söka dig till närmsta sjukhus eller vårdcentral, då din mjälte kan ha brustit. Detta är dock en sällsynt komplikation.

Att tänka på

Man bör undvika kraftig ansträngning de första fyra veckorna efter man haft körtelfeber.

Ladda ned appen redan idag