Ladda ned Ladda ned

Körtelfeber

Körtelfeber – som också kallas för pussjuka – ger samma symptom som halsfluss med hög feber och svullna halsmandlar. Tonåringar drabbats värst av virusinfektionen. Körtelfeber läker vanligen ut av sig själv efter någon månad. Men du kan känna dig trött lång tid efteråt. På KRY kan du få svar på dina frågor om körtelfeber.

Det är främst tonåringar som får körtelfeber, men även barn och vuxna kan få den – och då är symptomen annorlunda.

Körtelfeber hos tonåringar ger samma symptom som vid halsfluss:

  • huvudvärk
  • hög feber
  • illaluktande andedräkt
  • magont
  • svullna körtlar på halsen, i armhålorna och ljumskarna
  • svullna halsmandlar som är täckta med en gråvit smetig hinna
  • svullna ögon
  • svårighet att svälja
  • trötthet.

Ibland – men inte alltid – kan även levern och mjälten bli förstorade.

Körtelfeber hos vuxna ger ofta inte halsont utan främst feber och svullna körtlar på hals, i armhålor och ljumskar. Det är svårt att veta när barn har körtelfeber eftersom de ofta inte får några symptom eller så visar sig sjukdomen som en lätt förkylning.

Körtelfeber orsakas av ett virus, Epstein-Barr, som är ett herpesvirus. Precis som andra herpesvirus finns viruset kvar i kroppen när infektionen läkt ut.

Det vanligaste är att få viruset som barn. Barn får inga symptom eller bara en lätt förkylning.

Viruset smittar via saliv – och kallas ibland även för pussjukan – eftersom kyssar är en vanlig smittväg. Sjukdomen drabbar främst tonåringar. Det tar ungefär 4–10 veckor från det att du smittats tills du blir sjuk. Du kan själv sedan smitta andra personer i din omgivning under några veckor. Det är vanligt att känna sig trött en lång tid efter att man blivit frisk.

För att lindra smärtan kan du använda receptfria smärtstillande läkemedel som finns på apotek. Även om det gör ont att svälja är det viktigt att du får i dig vätska. Klarar du inte av att dricka måste du ta kontakt med sjukvården.

Undvik fysisk aktivitet den närmaste månaden – trots att du känner dig bättre. Om din läkare har tagit leverprover som är förhöjda ska du vänta med idrott tills de är tillbaka på normal nivå.

Om du fortfarande har väldigt ont trots att du tagit receptfritt läkemedel mot smärta bör du beställa tid hos en läkare för att få annat läkemedel. Det finns ingen behandling mot Körtelfeber. Men det går att lindra symptomen.

Sök vård om du har hög feber och ont i halsen. Är du så svullen i halsen att du har stora problem att svälja eller om det är svårt att andas ska du söka vård akut.

Senast uppdaterad:
28 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin
Erika Eldenhed Alwan, leg. läkare, specialist i öron-näsa-halssjukdomar