Kry-logo
Ladda ned

Kliar i huden

Att det kliar i huden är vanligt förekommande under vintern när huden är som mest ömtålig och det handlar oftast om att luften är för torr. Man kan också få klåda i huden av allergier som då kallas eksem.

Symptom

När det kliar i huden kanske du har märkt att du också har andra symptom. Det kan vara att huden blir röd och fjällig, eller att det känns som att den stramar åt. Att det kliar kan upplevas som irriterande och distraherande och blir oftast värre ju mer man kliar. Stunder då symptomen kan bli värre är under natten, i värme, efter en dusch eller när man tar en viss medicin. Det kan vara bra att berätta för din läkare när du upplever att symptomen är som värst.

Orsaker

Det finns olika orsaker till att det kliar i huden. De mer vanliga är insektsbett från myggor, knott och liknande. Även brännässlor ger upphov till klåda. Ibland kan det handla om en hudsjukdom, till exempel eksem eller psoriasis. Orsaken till klådan kan vara ärftlig eller orsakas av kontakt med ämnen som du inte tål. Under vintern blir luften lätt torr, både i våra hem och utomhus, vilket gör huden extra ömtålig. Även att tvätta huden för ofta kan vara uttorkande och i vissa fall leda till att det naturliga fettet på huden försvinner och klåda uppstår.

Behandling

Redan innan symptomen dyker upp kan du använda hudkrämer för att förebygga de vanligaste besvären. Använd gärna duscholja för att inte tvätta bort det naturliga fettet från huden. När du torkar dig är det bättre att du baddar kroppen med handduken än att gnugga. Avsluta med en kroppslotion, speciellt under de kalla månaderna. Vid eksem används receptfri hydrokortison tillsammans med mjukgörande krämer som gör att huden läker snabbare. Behandling av eksem och annan form av hudklåda leder sällan till ärrbildning i huden.

När du bör söka vård

Om det kliar i huden i mer än en vecka kan det vara bra att du söker vård. Får du röda, kliande fläckar ska du också kontakta vården då det kan bero på något annat än bara torr hud.

Så kan Kry hjälpa till

Våra läkare kan hjälpa dig med rådgivning, recept eller remiss - direkt i mobilen.