Ladda ned Ladda ned

Ont i magen barn

Allmänt

Att ha ont i magen är vanligt hos både vuxna och barn. Det kan dock vara svårare att veta vad det beror på när det gäller barn eftersom de ofta inte kan förmedla sig på samma vis. Läs mer här för information om ont i magen hos barn.

Symptom

Har ditt barn börjat klaga på ont i magen? När barn har ont finns det en mängd olika symptom som kan uppstå. Barn kan uppleva smärtan värre eftersom de ofta inte förstår hur kroppen hänger samman. Värken kan vara molande eller plötslig och kan ibland vara väldigt intensiv eller mer lågmäld. Barnet förmedlar ofta smärtan genom att gråta eller skrika och eventuellt peka på sin mage, om barnet ännu inte kommit upp i en ålder där de kan berätta var det gör ont. Ibland kan barnet dock peka på magen även om smärtan egentligen sitter någon helt annanstans.

Orsaker

När det gäller ont i magen hos barn gäller det att vara eftertänksam och fundera på vad det kan bero på. Har ni bytt kost hemma, har barnet ätit något starkt eller något dom är allergiska mot? Ont i magen hos barn kan även bero på mental stress, vilket barn i alla åldrar kan uppleva. Även här är det viktigt att tänka efter om ni har gjort någon förändring i er vardag eller om barnet kanske har det jobbigt i skolan. Mer akut smärta som flyttar sig mot nedre delen av magen på höger sida kan vara blindtarmsinflammation. Att barn drabbas av förstoppning som ger magont är en vanlig åkomma.

Behandling

Hos mindre barn kan det vara svårare att lista ut var i magen problemet ligger, medan lite äldre barn kan ofta förklara själva. Ligger problemet i felaktig kost ska du plocka bort den produkten ur barnets mat. Om barnet är stressat gäller det att skapa en trygg och säker omgivning så att ditt barn kan komma till ro och vila så att magen mår bättre. I vissa fall krävs hjälp från sjukvården, exempelvis vid akut påkommna besvär, om ni misstänker allergi eller vid förstoppning som ej går att lösa med egenvård.

När du bör söka vård

Om ditt barn verkar ha ont i magen ofta eller får akuta besvär med smärta är det dags att söka vård. Kanske har ni redan provat att utesluta vissa delar av kosten, men besvären kvarstår, i dessa fall är det också viktigt att få hjälp med att hitta orsaken.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Hos oss kan du få ett personligt möte med läkare via video för att få råd och tips om ont i magen hos barn. Dock måste en kroppslig undersökning alltid göras för att rätt diagnos ska kunna ställas.