Ladda ned Ladda ned

Ont i lungorna

Allmänt

Det kan kännas som att du har ont i lungorna av olika anledningar. Oftast är det dock själva området omkring lungorna som värker när känslan uppstår. Lungrelaterade sjukdomar kan kännas av i hela bröstkorgen.

Symptom

Att få ont i lungorna är oftast ett resultat av en överansträngning eller att du under en längre tid utsatts för dålig luft eller skadliga ämnen. När du upplever ont i lungorna är det ofta insidan av bröstkorgsväggen som smärtar och därför kan du i många fall anta att det inte är i lungorna som problemet sitter. Både hinnan och musklerna som sitter på insidan av bröstkorgen är mycket känsliga och om dessa är inflammerade kommer smärtan i omgångar. Ibland är denna smärta relaterad till andningen och ibland till fysisk aktivitet.

Orsaker

När du upplever att du får ont i lungorna beror det ofta på yttre faktorer. De vanligaste lungsjukdomarna är relaterade till rökning och är därför lätta att spåra. Vissa sjukdomar, som lunginflammation, tuberkulos eller lungfibros, beror dock på andra omständigheter som virus eller infektioner. Får du ont när du andas, utan att vara rökare, kan du ha fått en lungsäcksinflammation som är ganska vanlig och läker av sig själv i många fall. Lungfibros är ett tillstånd där du lätt blir andfådd och går inte att bota helt. Symptomen kan dock mildras med olika behandlingar.

Behandling

Anledningarna till att du får ont i lungorna varierar och även de behandlingarna som erbjuds. Många enklare inflammationer läker av sig själva med vila och receptfria läkemedel som kan lindra smärtan. En allvarligare lungsjukdom kräver dock behandling av olika slag. I många fall beror lungsäcksinflammation hos vuxna på en annan grundsjukdom som spridit sig. Då måste man konstatera vilken sjukdom som är aktuell och sedan ge behandling därefter. Lungsjukdomar kan vara allvarliga men de absolut vanligaste läker av sig själva, även om de orsakar smärta under tiden.

När du bör söka vård

Om du fortsätter att ha ont i lungorna en längre tid, eller om smärtan ökar, bör du uppsöka hjälp. Du kan lindra smärtan på egen hand med värktabletter och genom att undvika att ligga ned. Lungorna fungerar bättre när du står eller sitter och kan då jobba naturligt. Får du akut ont med flera olika symptom som hög puls, svettningar och andnöd bör du besöka läkare omgående. Är du rökare eller har varit rökare kan lungsjukdomarna vara av allvarligare sort och inte bara en plötslig inflammation som uppstått.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY har vi i nuläget svårt hjälpa dig som upplever smärta från lungorna. Vi rekommenderar dig därför att söka fysisk vård för utredning.