PSYKISK HÄLSA

KBT kan hjälpa dig att övervinna dessa 6 fobier

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Dag Härdfeldt, legitimerad psykolog
Lider du av social fobi eller av höjdskräck? Då kan kognitiv beteendeterapi, KBT, vara en effektiv behandlingsmetod.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Att uppleva ångest eller rädsla kan vara jobbigt. Du får hög puls och du kan känna dig yr, skakig, få andnöd och bli illamående. Alla upplever vi saker som gör oss oroade eller rädda, men för den som lider av en fobi är dessa rädslor mycket mer extrema.

Vad är en fobi?

En fobi kännetecknas av en intensiv och ofta irrationell rädsla för något, till exempel ett visst djur, trånga utrymmen eller sprutor. Vissa fobier är mer komplexa och kan uppstå i sociala sammanhang eller på olika platser. Besvären utlöser utöver rädsla även kroppsliga reaktioner – såsom hjärtklappning och svettningar. Det kan även leda till panikattacker.

För att bryta en fobi behöver du stegvis närma dig det som är skrämmande. Om din fobi gör dig begränsad i vardagen kan du behöva hjälp att hantera din rädsla genom kognitiv beteendeterapi, KBT.

Olika sorters fobier

Fobier kan antingen vara specifika eller komplexa. Fobi för till exempel spindlar eller ormar kallas för specifika fobier. De brukar uppstå tidigt i livet och kan ibland försvinna med tiden. Obehaget du upplever vid en specifik fobi brukar inte leda till stora problem i vardagen, även om det kan vara mycket obehagligt i stunden.

Komplexa fobier riktar sig mer mot generella situationer – det kan till exempel röra sig om social ångest eller en rädsla för olika platser. En komplex fobi uppstår oftast först i tonåren eller vuxenlivet. De kan vara svåra att hantera och orsaka stora begränsningar i livet. Det är vanligt att behöva behandling för att kunna bryta en komplex fobi.

6 fobier som kan övervinnas med hjälp av KBT

1. Tandfobi
För personer med tandfobi kan dofter, ljud och synen av en tandläkarmottagning utlösa en ångestattack. Många undviker att gå till tandläkaren vilket kan få allvarliga konsekvenser för tandhälsan. I en liten studie från 2018 om barn och ungdomar, visade sig internetbaserad kognitiv beteendeterapi (iKBT) minska tandfobi avsevärt. I en uppföljning ett år efter studien var över hälften av patienterna fortfarande fria från fobier.

2. Social fobi
Social ångest, även kallat social fobi, är en långvarig och överväldigande rädsla för sociala situationer. Fobin kan påverka relationer, arbete och social samvaro. För vissa personer kan vardagliga aktiviteter som att träffa människor, prata i telefon, arbeta eller att befinna sig i en grupp utlösa ångestsymptom. Social ångest kan leda till ökad isolering och depression. I en nyligen gjord studie visade resultaten att KBT kunde minska social ångest.

3. Agorafobi
De flesta tror att agorafobi bara handlar om rädsla för öppna platser. Men det är mycket mer komplext än så – det handlar om en rädsla för att befinna sig på platser eller situationer där det kan vara svårt eller omöjligt att fly. Agorafobi börjar ofta som paniksyndrom, där du regelbundet upplever panikattacker i vissa situationer. Detta utvecklas till att du undviker sådana situationer mer och mer, tills en fobi utvecklas. Den rekommenderade behandlingen för agorafobi är KBT.

4. Akrofobi (höjdskräck)
Höjdskräck är en av de vanligaste fobierna världen över. Förutom panikattacker kan fobin också orsaka yrsel. De som lider av akrofobi försöker hantera sin rädsla genom att undvika högt belägna platser, något som kan göra livet svårt då enbart en hiss kan orsaka ångest. Traditionell KBT kan vara användbar vid behandling av höjdskräck.

5. Emetofobi (kräkfobi)
Emetofobi orsakar en intensiv rädsla för att kräkas. Rädslan kan också vara riktad mot företeelser som kan leda till kräkande, till exempel illamående eller magont. Människor som lider av denna fobi har ofta en rädsla för att förlora kontrollen och kräkas offentligt. Följden blir att de försöker undvika situationer som kan göra en sjuk. Det kan innebära att undvika att äta ute på restaurang, äta middag hemma hos en kompis, testa ny mat eller lämna bostaden om det cirkulerar en bakterie som ger magbesvär.

6. Trypofobi
Trypofobi innebär en rädsla för små hål, som till exempel en lotusblomma eller en vaxkaka av honung. Fobin är inte kliniskt erkänd och det har inte gjorts särskilt många studier kring fobin. Forskare tror att det kan handla om en medfödd rädsla för att hålen ska förekomma på huden – antingen på grund av en infektion eller till följd av parasiter. Fler studier krävs för att kunna avgöra vilken behandlingsmetod som är bäst lämpad.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du lider av en fobi. En psykolog, sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid fobier och ångestrelaterade besvär kan vi erbjuda kontinuerlig uppföljning och återbesök till psykolog eller läkare.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Psykisk hälsa – 13 dec. 2023

Psykologin bakom lyckade nyårslöften

Hur lyckas du med dina Nyårslöften? Chefspsykologen ger dig 4 tips för att öka sannolikheten att lyckas med dina nyårslöften

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.