Ont i ryggen

Fråga: Jag har ont och kan känna mig trött i ryggen. Ibland gör det ont i ryggen när jag andas djupt. Kan man sträcka sig i ryggen och vad ska man göra när man har ont i ryggen?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Ryggont kan bero på allt från skador och muskelvärk till olika inre sjukdomstillstånd. Om du kan beskriva närmare var värken sitter blir det lättare att avgöra vad som orsakar dina besvär. En molande värk beror ofta på muskulär smärta i ryggen. Kanske har du överansträngt dig, utfört tunga lyft eller bara stått och gått ovanligt mycket. En stillasittande livsstil eller dålig hållning kan också leda till värk.

Plötslig och intensiv smärta i ländryggen kan bero på ryggskott som uppstår i samband med tunga lyft eller en ovanlig rörelse. Då får du även svårt att röra dig. Har du ont i nedre delen av ryggen eller smärta i nacken eller bröstryggen kan det röra sig om diskbråck. Det kan ge nervpåverkan som kännetecknas av smärtutstrålning i benen eller armarna, ibland med domningar. Ischias ger liknande symptom men brukar börja vid ena skinkan och stråla ner mot benet, ibland ända ut i foten.

Förträngningar i spinalkanalen, som sitter i ryggraden, påverkar nerverna och orsakar både smärta, känselnedsättningar och svårigheter att röra sig. Det kallas för spinalstenos.

Andra tänkbara förklaringar

Njursten kan ge kraftig smärta i intervaller som strålar ut från sidan/flanken av ryggen. Det brukar göra så ont att det är svårt att sitta stilla. Gallsten kan ge liknande besvär, men då även i form av magsmärtor högt upp under revbenen på höger sida.

Urinvägsinfektion kan ibland upplevas som om du har ont i magen och ryggen, utöver sveda när du kissar och täta trängningar. En högt sittande urinvägsinfektion kallas njurbäckeninflammation och ger även feber, frossa, illamående och kräkningar.

I ovanliga fall kan ryggsmärtor handla om mer allvarliga sjukdomstillstånd. Vid exempelvis cancer med skelettmetastaser kan du också få ont i ryggen.

Då bör du söka vård

Har du stora problem med ryggen som påverkar din vardag bör du vända dig till sjukvården.

Får du plötsligt ont i ryggen i kombination med feber, illamående och kräkningar bör du söka vård akut. Vid akuta, kraftfulla smärtor med svårighet att tömma tarmen och blåsan ska du uppsöka en akutmottagning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

RyggskottDiskbråckGallsten