Ladda ned Ladda ned

Ont bakom bröstbenet

Allmänt

Det finns flera orsaker till smärta i bröstet, vilket inte är ovanligt och många gånger ofarligt. Att få ont bakom bröstbenet kan vara obehagligt och skrämmande. Här kan du läsa mer om vanliga symptom och behandling.

Symptom

Beroende på vad som är den bakomliggande orsaken till varför man har ont i bröstet kan det kännas på lite olika sätt. Du kan uppleva stickande smärta eller en tryckande, molande värk. Om du har hjärtklappning och svårt att andas kan situationen kännas stressfylld och obehaglig. Smärta bakom bröstbenet brukar ofta ge ökad smärta vid djupandning. Andra symptom du kan uppleva är att du känner dig kallsvettig, illamående eller att dina hjärtslag känns oregelbundna.

Orsaker

Det finns flera orsaker till varför man har ont bakom bröstbenet. En av de vanligaste orsakerna är inflammation i bröstbenet eller muskelvärk i någon av de muskler som sitter mellan benen i bröstet. En annan vanlig orsak är magkatarr där smärta bakom bröstbenet ofta uppstår i kombination med smärta i övre delen av magen. Stresspåslag eller en panikångestattack kan vara en mycket obehaglig upplevelse och vara orsak till både smärta, hjärtklappning och andnöd. Andra, allvarligare, orsaker kan vara olika typer av muskelsjukdomar, lunginflammation, blodpropp eller hjärtinfarkt.

Behandling

Eftersom den bakomliggande orsaken till att man har ont bakom bröstbenet många gånger beror på inflammation kan inflammationsdämpande receptfria läkemedel hjälpa mot besvären. Det kan också hjälpa med receptfritt läkemedel mot halsbränna och magkatarr om orsaken till din bröstsmärta beror på det. Om din smärta är till följd av stress är vila och återhämtning en bra behandling. Beror smärtan på paniksyndrom kan psykologisk behandling, läkemedel eller en kombination av båda användas. Vid allvarligare orsaker till smärtorna kan det kan även behövas ett EKG eller en röntgen för att fastställa att inte hjärtat eller lungorna är drabbade.

När du bör söka vård

Om du har ont bakom bröstbenet och smärtan upplevs som onormal, inte ger med sig inom 15 minuter och/eller ökar i styrka ska du söka vård på en akutmottagning. Om du inte har akuta besvär är du välkommen att kontakta din läkare på KRY för rådgivning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare kan genom videosamtal ge dig rådgivning angående din smärta. Om det bedöms att behov finns kan du också få hjälp med förskrivning av recept. I de flesta fall krävs dock en fysisk undersökning för att avgöra varifrån smärtan kommer. I så fall kommer våra läkare att hänvisa till fysisk undersökning. Om dina besvär beror på stress eller ångest kan du få hjälp genom KBT-behandling utav våra psykologer på KRY.