Ladda ned Ladda ned

Ont i leder

Allmänt

Känner du att det värker i kroppen? Du kanske har ont i leder och svårt att röra på dig? Hos oss på KRY kan du läsa mer om symptom och behandling, och även få personlig rådgivning och hjälp av läkare.

Symptom

Kroppen består av massor av olika leder. Det är lederna som gör att du kan röra på dina fingrar, ben, din nacke, dina fötter bland annat. Om du har ont i leder kan det kännas som en obestämbar smärta som värker ut från specifika punkter i kroppen. Ibland kan det göra ont i bara en led, ibland i några stycken och i vissa fall känns det som att hela kroppen gör ont samtidigt. Smärtan kan variera från att vara molande till att plötsligt sticka till vid vissa rörelser.

Orsaker

Det finns många olika tänkbara anledningar till varför du har ont i leder. En vanlig orsak är att influensan är på gång, vilket kan göra att hela kroppen gör ont. Vid influensa kan det göra ont i handlederna, nacken och övriga leder och dessutom kan det värka bakom ögonen, förutom den vanliga halssmärtan och tröttheten. Har du ont i dina leder kan det även bero på att du bär på en kronisk och autoimmun sjukdom. Fibromyalgi och reumatism påverkar lederna i olika utsträckning och skiljer sig från individ till individ.

Behandling

Brukar du vanligtvis vara frisk men har plötsligt fått ont i leder kan det bero på att din kropp snart kommer att insjukna i influensa. Du kan också ha överbelastat vissa leder eller till exempel legat i någon dålig ställning under natten. Både vid överansträngning och influensa behöver du vila. Har du däremot ett ihållande problem som inte verkar gå över trots flera dagars sängläge kan det behövas medicinsk hjälp. Värktabletter kan hjälpa tillräckligt och vara precis vad du behöver vid tillfälliga problem, men om värken inte går över och du inte kan gissa dig till någon självklar orsak är nästa steg att uppsöka vård för att ta reda på grunden till problemet.

När du bör söka vård

När man har ont i leder börjar värken ofta smygande. Märker du att den aldrig tycks lämna din kropp trots att du vilar och behandlar dig med smärtstillande bör du uppsöka vård. Förutom värk är det vanligt att lederna blir svullna och ömmande - om detta håller i sig länge är det en god idé att ta hjälp av sjukvården för att få en diagnos och adekvat behandling. Om du märker att du inte klarar av din vardag som du brukar och måste ställa in aktiviteter på grund av ledvärken behöver du professionell hjälp.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i leder. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare för undersökning.