Kry-logo
Ont i tinningen

Ont i tinningen

Har du ont i tinningen? Det är mycket vanligt att få det i samband med vanlig huvudvärk och är oftast inget allvarligt. Här kan du läsa om symptomen, orsakerna och behandlingarna om du vill veta mer.

Symptom

Ont i tinningen kan framträda som tryckande, bultande, sprängande eller brännande smärta. Vid inflammation i tinningpulsådern är smärtan långvarig och samtidigt känner man ömhet i hårbotten. Man blir även trött, får feber och har ont när man tuggar. Migrän karaktäriseras ofta som en sprängande och dunkande huvudvärk i en sidan av huvudet tillsammans med illamående och ljuskänslighet. Även spänningshuvudvärk kan ge molande och tryckande värk runt tinningen. Hortons huvudvärk visar sig vanligtvis som smärta i eller omkring ögat. Ont i tinningen och huvudet vid bihåleinflammation visar sig ofta tillsammans med att man har tjock, gröngul snuva samt att det gör ont när man böjer sig framåt.

Orsaker

Ont i tinningen är oftast inte något allvarligt men i sällsynta fall kan det bero på inflammation i tinningpulsådern. Det är en reumatisk sjukdom som också kallas temporalisarterit. Den vanligaste orsaken till att man har ont tinningen är dock spänningshuvudvärk. Även andra typer av huvudvärk såsom migrän eller smärta som framkallas av bihåleinflammation kan också kännas i tinningen. Även vätskebrist, ansträngning eller baksmälla kan ge huvudvärk. Mindre vanliga orsaker kan vara nervsmärta eller tumör. Om du har problem med käkmuskulaturen kan även det framkalla värk i tinningen.

Behandling

Ont i tinningen som beror på inflammation i tinningpulsådern bör behandlas i tid med kortisontabletter eftersom det annars kan orsaka synproblem. Det kan krävas behandling under lång tid. Om orsaken är spänningshuvudvärk bör du se över din livssituation, minska stress och kanske ändra arbetsställning. Avslappningsövningar, frisk luft och motion kan i många fall lindra värk som beror på spänningar. Om smärtan är lindrig kan även receptfria värktabletter hjälpa. Synundersökning är bra att göra emellanåt eftersom problem med synen lätt kan ge olika typer av huvudvärk.

När du bör söka vård

Det finns tillfällen när man bör söka vård om man har ont i tinningen. Om du samtidigt har feber, blir trött och det gör ont hårbotten kan det bero på inflammation i tinningpulsådern och då krävs det läkarvård. Akut vård bör du även söka om du tillsammans med smärta i tinningen även blir slö, medvetslös, har svårt att böja dig framåt, tappar känseln i någon kroppsdel, får svårt att prata eller får kramper. Vid dubbelseende, dimmig syn och samtidig smärta runt ögat bör du ta dig till närmaste vårdcentral.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.