Slem i avföringen

Fråga: Jag har lite gult slem och blod i min avföring. Det är ofta slemmig diarré men jag kan även ha skum eller slem i avföringen om jag är hård i magen. Ibland läcker det gult slem från ändtarmen. Varför har jag slemmig avföring?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Normalt sett är avföring som innehåller lite slem helt ofarligt, så länge det inte kommer i större mängder eller i kombination med andra symptom. Slemhinnan i mag-tarmkanalen producerar alltid slem och så kallad tarmsaft, bland annat för att avföringen ska få en lämplig konsistens. Om du ser lite vitt eller genomskinligt slem i avföringen och känner dig frisk för övrigt behöver det alltså inte vara tecken på att något är fel.

Små mängder blod i avföringen beror ofta på att du är hård i magen eller har förstoppning som orsakar små sprickor eller hemorrojder runt ändtarmen. Då är det huden som blöder något och inte blod i själva tarminnehållet. Långvarig förstoppning kan göra att du bara bajsar ut lite slem och diarré eftersom det är det enda som kan passera om det har samlats en stor klump avföring som blockerar ändtarmsöppningen.

Intolerans mot gluten eller laktos kan påverka tarminnehållet på olika sätt och ibland öka slembildningen. Matallergier och magsår kan också ge slem i bajset. Skummig och lös avföring kan ibland bero på mycket fett i kosten.

Andra tänkbara förklaringar

Om du har större mängder blod och slem i din avföring kan det vara tecken på olika bakomliggande tillstånd eller sjukdomar. Det gäller särskilt om du även har symptom som viktminskning, svettningar, magsmärtor eller feber.

Inflammerade tarmfickor, så kallad divertikulit, kan orsaka diarré och gult slem i avföringen med smärtor långt ner på vänster sida av magen. IBS kan orsaka både diarré och förstoppning med synligt slem i bajset – då är det även vanligt att ha gaser och ont i magen. Andra inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan ge både blod och slem i avföringen.

Ibland kan gallvägsbesvär orsaka ljust bajs eller vita klumpar i avföringen. Springmask kan se ut som vita slemtrådar eller maskar i avföringen.

Tarmcancer kan ge blodigt slem i avföringen i kombination med en större sjukdomsbild som bland annat kännetecknas av viktminskning och ändrade toalettvanor.

Då bör du söka vård

Som du förstår kan slem och blod i avföringen ha en lång rad olika förklaringar. Ofta krävs en fysisk undersökning för att kunna ställa rätt diagnos. Sök vård om du har en ökad mängd slem eller blodigt slem i din avföring i kombination med andra symptom. Det är särskilt viktigt vid ofrivillig viktminskning, kraftiga magsmärtor eller långvarig förstoppning.

Så kan Kry hjälpa till

Om du är osäker på eller orolig över dina symptom kan vi på Kry hjälpa dig med rådgivning. Vid ett digitalt vårdmöte kan vi enbart erbjuda rådgivning – för diagnos och behandling i samband med blod och slem i avföringen krävs ett fysiskt vårdmöte på någon av våra vårdcentraler.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterade artiklar

Allmänt om din hälsa – 7 aug. 2023

Detta säger din avföring om din hälsa

Från förstoppning till slem eller blod i avföringen – ditt bajs kan berätta mycket om hur du mår. Här går vi igenom olika typer av avföring.

Läs mer