Ladda ned Ladda ned

Ont i musklerna

Allmänt

Om du har ont i musklerna beror det troligtvis på att du har använt muskler du inte brukar. Det är inget farligt men kan kännas obehagligt och göra ont. Läs mer här för information.

Symptom

Att ha ont i musklerna är inget ovanligt. Det är sällan något farligt, många människor drabbas av muskelvärk flera gånger i sitt liv. Värken kan vara pulserande eller dov, eller i vissa fall huggande och stickande. I kombination med värk i musklerna kan man känna en trötthet som gör att det är svårt att klara av vardagens alla bestyr. Att anstränga en värkande muskel ännu mer kan göra att smärtan ökar. Det är framförallt vanligt att ha ont i musklerna som sitter i nacke och rygg.

Orsaker

Ont i musklerna kan bero på olika saker. Den vanligaste anledningen är att du förmodligen har gjort någon ovanlig rörelse eller tränat väldigt hårt. Träningsvärk är i själva verket en nedbrytningsprocess av muskeln, det är inte konstigt att det värker. Det är dock inget farligt och kan enbart behandlas med vila. Muskelvärk kan även bero på om du har en vardag full av monotona rörelser som pressar muskeln. I vissa fall kan muskelvärk bero på en underliggande autoimmun sjukdom, som till exempel några reumatiska diagnoser.

Behandling

Om man sällan har ont i musklerna behöver man inte göra något särskilt åt det, se bara till att vila och ta det lugnt med träning och tynga lyft. Den mesta värken kan gå över av sig själv och ibland kan man ta en värktablett för att hjälpa kroppen på traven. Om du misstänker att du har ett allvarligare problem får du en behandling som ordineras av läkare. Det kan handla om medicinering och sjukgymnastik - ofta i kombination. Det är bra att fortsätta röra sig som vanligt även om det värker lite.

När du bör söka vård

Om du har haft ont i musklerna under en längre period och inte tycker att vila hjälper kan det vara aktuellt att uppsöka sjukvården. När du börjar vänja dig vid ditt muskelproblem såpass att du anpassar din vardag efter problemet ska du stanna upp - det finns förmodligen hjälp att få. Om du har problem att sova och tvekar inför att göra vanliga sysslor som matlagning och handling påverkas din vardag för mycket för att det ska vara ett problem som går att bara vila bort.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i musklerna. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare för undersökning.