Ladda ned Ladda ned

Ont i övre delen av magen

Allmänt

Har du drabbats av smärta i övre delen av magen kan det bero på en del olika faktorer. Stress, kaffe, rökning och alkoholintag kan dessutom förvärra dina besvär. Läs mer om symptom, orsaker och tips på vad du kan göra åt ditt besvär.

Symptom

Magsmärtor kan yttra sig på många olika sätt. Du kan känna att det ömmar i magen och utanpå när du trycker med handen. Ibland kommer besvären i samband med matintag, medan andra upplever att de istället blir besvärsfria i samband med måltid. Det är lätt att även bli illamående och ha svårt att koncentrera sig när man har ont i övre delen av magen. Vissa kan även drabbas av halsbränna och sura uppstötningar. Vid magsår kan även avföringen färgas svart eller så kan man drabbas av kräkningar med blod i. Ett allvarligt symptom är viktnedgång.

Orsaker

Har du ont i övre delen av magen kan det bero på magkatarr eller magsår. Besvären kan förvärras eller uppkomma vid intag av en viss sorts smärtstillande medicin som bland annat innehåller acetylsalicylsyra, rökning och likaså vissa sorters mat och dryck. Om ett magsår inte behandlas och tas på allvar kan det växa sig större och i värsta fall brista, vilket i sådana fall gör väldigt ont och kan även bli livshotande.

Behandling

Som med många andra tillstånd i kroppen kommer man en lång väg genom att se över sina livsvanor och fundera på om man kan åtgärda något där. Att sluta röka minskar risken för att drabbas av magsår. Vid sura uppstötningar kan du testa en viss sorts tabletter som kan hjälpa. Dessa tabletter minskar mängden saltsyra i magsäcken och verkar relativt snabbt. Om besvären kvarstår och du blivit undersökt av läkare kan du behöva genomgå en så kallad gastroskopi, en undersökning under vilken man tittar ner i magen med en liten kamera. Skulle läkaren då upptäcka ett magsår kommer man även att leta efter en viss sorts bakterie som orsakar en del av magsåren. Finner man denna bakterie kommer du bland annat att bli satt på en antibiotikabehandling.

När du bör söka vård

Har du ont i övre delen av magen som ömmar och aldrig tycks gå över, eller kommer i perioder, är det dags att kontakta vården. Likaså om du har besvär med halsbränna och/eller sura uppstötningar, känner ett obehagligt sug i magen eller om du har några andra av symptomen beskrivna ovan. Om din mage ömmar så att du inte kan knäppa byxorna eller har svårighet att sitta och ligga för att det spänner i magen bör du kontakta en läkare.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du snabbt boka tid med läkare för att diskutera kring dina symptom och eventuellt få recept på tabletter som minskar mängden saltsyra i magen, om dina symptom talar för detta. För att kunna undersöka magen ordentligt måste man dock alltid klämma och känna på magen. Då hänvisar våra läkare till fysisk vårdgivare.