Ont i levern

Fråga: Jag har ont under höger revben och undrar om det kan bero på en inflammation i levern. Var sitter levern? Kan den orsaka mina besvär?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Om du känner obehag under höger revben kan det kanske verka som om det gör ont i levern – den sitter långt upp på höger sida av magen. Levern kan förvisso bli förstorad vid exempelvis körtelfeber och andra sjukdomstillstånd som kan ge känslan av en svullen lever, men ofta handlar magsmärtor om någonting annat. Kanske rör det sig om intolerans mot något du har ätit eller druckit – då kan du få gaser i magen, förstoppning, eller molande värk. Gasbildning till följd av IBS brukar också göra ont i magen på höger sida högt upp.

Andra tänkbara förklaringar

Gallsten orsakar smärtor högt upp på magens högra sida som ibland strålar ut i höger sida av ryggen. Vid gallstensanfall eller inflammation i gallblåsan kan smärtan bli akut och intensiv. Blindtarmen sitter längre ner – blindtarmsinflammation brukar först göra ont runt naveln och sedan i högra sidan av magen, men smärtan kan vara diffus. Njursten kan också orsaka diffusa smärtor i området.

Då bör du söka vård

Får du plötsligt ont på höger sida av magen på ett kraftigt och intensivt sätt, inte minst i kombination med feber, illamående och kräkningar, bör du söka vård akut.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

KörtelfeberMagsmärtor – ont i magen