Ont i magsäcken

Fråga: Jag har kramp i magsäcken, tror jag, för det gör ont högt upp i mitten av magen. Vad beror smärta i magsäcken på?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Smärta i övre delen av magen kan bero på många olika saker. Magsmärtor kan kännas molande, pulserande eller som plötsliga, kraftiga hugg. Du upplever problem med magsäcken som sitter högt upp i mitten av magen. Den kan ge upphov till smärta vid till exempel magkatarr och då är det även vanligt med halsbränna (sura uppstötningar) eller illamående.

Annars beror magsmärtor ofta på något du har ätit eller druckit – magen är känslig och reagerar på exempelvis stress, kaffe, rökning, alkohol, läkemedel och olika sorters mat. Många gånger handlar det om tillfälliga besvär som snart går över.

Andra tänkbara förklaringar

Att vara öm, ha kramp eller gaser i magen kan också bero på IBS. Även förstoppning kan orsaka smärtor. Ibland är diarré och feber tecken på infektioner. Allvarligare smärtor beror i vissa fall på magsår eller inflammation i bukspottkörteln. Gallsten kan orsaka smärta i området, ofta långt upp på höger sida.

Då bör du söka vård

Får du akuta smärtor, blodiga kräkningar eller svart avföring bör du vända dig till en akutmottagning.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Magsmärtor – ont i magenMagkatarrHalsbränna