Ladda ned Ladda ned

Födoämnesallergi – matallergi

Det är vanligare att vara intolerant eller överkänslig mot viss mat än att ha matallergi. Äter du något du är allergisk mot kan du få eksem, illamående och klåda i munnen. För vissa räcker det med att andas in det de är allergiska mot för att få stora besvär. Därför serveras till exempel inte jordnötter på flygplan längre. På KRY kan du få svar på dina frågor om födoämnesallergi.

Du kan få symptom direkt efter det att druckit eller ätit något du inte tål. Men besvären kan också komma efter några timmar och de kan vara från något dygn till ett par dagar. För ett fåtal personer räcker det med att andas in det de är allergiska mot för att få en reaktion.

Matallergi kan ge symptom:

När du har födoämnesallergi reagerar ditt immunsystem på ämnen i dryck och mat. Det finns en tydlig koppling mellan barn som har atopiskt eksem och födoämnesallergi.

Födoämnesallergi är vanligast bland barn under tre år. Allergin växer ofta bort, men en del har kvar den i vuxen ålder. Vuxna kan också utveckla födoämnesallergi, men det är inte lika vanligt.

De födoämnen som oftast ger allergiska besvär hos vuxna är:

 • frukt
 • grönsaker
 • nötter
 • skaldjur.

Det finns även så kallad korsallergi. Korsallergi innebär att om du är allergisk mot ett ämne kan du få en allergisk reaktion mot andra ämnen som innehåller snarlika allergener.

De födoämnen som oftast ger allergiska reaktioner hos barn är:

 • komjölk
 • nötter

Komjölksallergi har ofta vuxit bort när barnet är runt tre år. De flesta barn som är allergiska mot ägg växer ifrån allergin och ett fåtal har besvär som kvarstår i vuxen ålder.

Små barn kan, förutom symptomen på matallergi ovan, även få:

 • minskad aptit
 • viktnedgång.

Anafylaxi är en akut allergisk reaktion som kräver akut sjukvård.

Det bästa sättet att undvika allergiska besvär är att inte dricka eller äta det du vet att du inte mår bra av. Om det är ditt barn som är allergiskt bör du informera förskola, skola och andra i barnets närhet om allergin. Var också noga med att kontrollera vad mat innehåller om du inte lagar den själv. Vid lindriga symptom kan receptfria läkemedel mot allergi hjälpa. Du hittar dem på apotek.

Idag finns inga läkemedel som botar födoämnesallergi. Utan du bör helt avstå från det som ger besvär. Immunterapi kan användas för att behandla allergi mot till exempel jordnötter, komjölk (mjölkproteinallergi) och ägg.

Vid svårare symptom finns allergimedicin som ges på recept efter individuell bedömning av läkare.

Diagnosen födoämnesallergi ställs utifrån dina symptom samt provtagning. Dessutom får du ofta försöka att utesluta det du tror du är allergisk mot för att se om du mår bättre.

Sök vård om du tror att du har födoämnesallergi för att få hjälp att veta vad som ger dig besvär.

Sök vård akut om:

 • du får problem med andningen
 • du har svår klåda.
 • Rådgivning
 • Individuell bedömning och recept vid behov.
Senast uppdaterad:
10 mar 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin