Ladda ned Ladda ned

Ont i hela kroppen

Allmänt

Ont i hela kroppen är besvärligt då det hindrar dig i det dagliga livet. Det kan bero på flera underliggande faktorer och här listas de vanligaste, fortsätt läs för tips och råd.

Symtom

Har du konstant ont i hela kroppen? Är det vissa delar som smärtar mer och vid vissa rörelser? Detta är viktigt att reda ut för att behandlingen av problematiken ska bli rätt. Fibromyalgi är en sjukdom som blivit allt mer omtalad på senare år och som i störst utsträckning drabbar kvinnor. Sjukdomen är kronisk och förutom utbredd smärta i kroppen ingår även sömnstörningar och trötthet i symptomen. Att inte veta vad som är fel kan göra dig stressad, vilket skapar ännu fler symptom som huvudvärk, magont och oro.

Orsaker

Ont i hela kroppen är ett diffust tillstånd som kan ha flera orsaker och förklaringar. En stressig vardag, där psykiska påfrestningar blandas med en fysisk belastning på kroppen kan ge upphov till smärta. Upplevelse av ett stressigt liv där inte tiden räcker till är väldigt vanligt, men något som är viktigt att ta på allvar och stoppa i tid. Musklerna drar ihop och spänner sig vid pressade situationer och därför kan en del personer som genomgår en svår tid uppleva smärta i nacke, huvud och rygg.

Behandling

En behandling kan sättas in först när du vet varför det gör ont i hela kroppen. Beror det på stress är samtalsterapi varvat med avslappningsövningar, meditation och massage en metod. Det kan hjälpa att komma till insikt hur ens liv ser ut och få verktyg med att strukturera upp sin vardag och planera bättre. I vissa fall gäller det att dra ner på kraven och vara mindre prestationsinriktad. Se till att sova ordentligt, då det är under natten som kroppen och hjärnan återhämtas. Vid fibromyalgi gäller det att lindra symtomen genom att skapa goda rutiner med träning, sömn och livsstilsanpassning.

När du bör söka vård

Har du ont i hela kroppen bör du kontakta sjukvården för att reda ut varför. Ingår feber, huvudvärk och snuva i sjukdomsbilden kan det bero på influensa och där är den bästa medicinen vila, vatten och febernedsättande. Är du dock mycket trött, orkeslös samt får väldigt hög feber som inte ger med sig på flera dygn ska du söka vård också vid influensa. Även en hastig försämring eller andningsbesvär betyder att läkare snarast ska kontaktas för att utreda andra eventuella orsaker och sjukdomar. Också du som inte har dessa symtom, men haft långvarig smärta i kroppen kan söka hjälp för att utröna varför.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan vi hjälpa dig som har ont i hela kroppen med rådgivning i första hand. I vissa fall kan även recept och remiss utfärdas. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare utan att KRY tar betalt för besöket.

Ladda ned appen redan idag