Ladda ned Ladda ned

Ont i levern

Allmänt

Levern är ett av våra viktigaste organ och behöver fungera bra under hela vår livstid. Du kan dock inte ha ont i själva levern, men om den exempelvis svullnar upp så kan du känna ett molande obehag. På leverns undersida sitter gallblåsan. Drabbas man av gallsten kan man få rejäla smärtor.

Symptom

Eftersom levern är ett av vårt renande organ påverkar all mat och dryck vi konsumerar leverns hälsa. Levern är ett organ som saknar nervförbindelser och kan alltså därför inte få ont i själva levern. Ofta uppkommer inte symptom förrän en sjukdom faktiskt har fått fäste i levern. En molande värk eller obehag under höger revbensbåge, illamående och minskad aptit kan peka på att du har problem med levern. Du kan känna smärta på höger sida av buken eller på ryggen i samma höjd. Om ögonvitan blir gul tyder det också på att du kan drabbats av en leversjukdom.

Orsaker

De flesta sjukdomar i levern leder till en inflammation som i sin tur kan ge mycket allvarliga skador. En vanlig orsak till varför du kan få besvär från levern är ett omfattande och långvarigt intag av alkohol. Kraftig alkoholkonsumtion under några dagar kan leda till inflammation och på lång sikt till den mycket allvarliga sjukdomen skrumplever. Även för mycket fet mat och snabba kolhydrater kan över tid ge så kallad fettlever, vilket också får allvarliga konsekvenser. Hepatit är en relativt vanlig leversjukdom som finns i flera varianter. Vissa kan du vaccinera dig emot, något som rekommenderas ofta inför utlandsvistelser där det finns en ökad risk att du får i dig hepatitvirus genom mat. En annan sorts hepatit som du också kan vaccinera dig mot smittar via blod eller sexuella kontakter.

Behandling

Skulle du drabbas av några av symptomen beskrivna ovan gäller det att fastställa varför. Beror besvären på din konsumtion av fet mat eller alkohol behöver du själv ändra dina levnadsvanor för att levern ska återhämta sig. Vissa leversjukdomar är kopplade till livsstil och kan därför ofta undvikas eller förbättras. Cancer kan dock också drabba levern och har du besvär måste du söka vård för utredning och behandling.

När du bör söka vård

Du bör söka vård om du haft ihållande besvär ett tag, utan bättring. Illamående, värk, minskad aptit, feber och gulnade ögonvitor är symptom som bör undersökas av en läkare. Vet du med dig att du konsumerat för mycket alkohol eller snabbmat under en tid kan du börja med att förändra dina matvanor och se om smärtan avtar. Gå dock inte för länge med oförklarliga besvär. Levern kan klara sig länge i inflammerat tillstånd utan att ge några symptom förrän sjukdomen redan brutit ut. Det är därför alltid bäst att söka läkarvård.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du boka videomöte med en av våra läkare och diskutera dina besvär. Däremot måste en läkare göra en fysisk undersökning om du drabbas av besvär på levern för att rätt diagnos ska kunna ställas. Då hänvisar våra läkare till fysisk vårdgivare utan att ta betalt.

Ladda ned appen redan idag