Ladda ned Ladda ned

Ont i nedre delen av magen

Symptom

Att ha ont i magen kan yttra sig på olika sätt. Värk varierar i känsla från person till person. Att ha ont i nedre delen av magen kan kännas molande, pulserande eller som plötsliga, kraftiga hugg. Ibland kan det göra att man mår illa och har svårt att äta eller har problem med att utföra sina toalettbehov. För vissa sprider sig smärtan över hela magen.

Orsaker

Det finns flera organ och strukturer i nedre delen av magen som kan ge upphov till smärta. Det är vanligt att smärtorna är kopplade till besvär från urinblåsan, tarmarna, blindtarmen och de manliga och kvinnliga organen. Vid cykliska smärtor i nedre delen av magen hos kvinnor kan det vara ägglossning eller smärtor under menstruationen, så kallad mensvärk, som orsakar besvären. Andra vanliga orsaker till smärtor i nedre delen av magen är förstoppning, gaser i magen, urinvägsinfektion och ibland blindtarmsinflammation. Magsmärta beror dock oftare på vanligare saker som till exempel vad du äter vilket kan generera uppsvälldhet och gaser. Det kan kännas obehagligt men är ofarligt.

Behandling

Vid förstoppning, besvär med trög tarmtömning, kan fiberrik kost, dryck och ökad motion hjälpa och ibland får man se om receptfria läkemedel kan förbättra besvären. Vid urinvägsinfektion bör man söka läkarvård om inte besvären går över med rikligt vätskeintag. Vid ägglossning och mensvärk kan receptfria tabletter hjälpa mot smärta. Om man får ont i höger nedre del av magen kan det bero på en blindtarmsinflammation och har man ont i detta område bör man söka läkarvård.

När du bör söka vård

I de allra flesta fall behöver man inte uppsöka sjukvård. Människans mage är överlag känslig mot kost, variation i kosten, stress på jobbet och andra vardagliga, yttre faktorer. Får du däremot en plötslig akut smärta som gör dig illamående och spyfärdig kan det vara nödvändigt att kontakta sjukvården. Om dina kräkningar eller din avföring innehåller blod ska du ta dig in till akutmottagningen direkt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan vi i vissa fall hjälpa till med rådgivning om du har ont i nedre delen av magen. Ofta behövs dock en fysisk undersökning och i de fallen kommer vi att hänvisa till en fysisk vårdgivare.