Prosit! Vi hjälper dig med råd och receptförnyelse vid pollenallergi. Boka pollenmöte

POLLEN

Detta ska du göra om någon har en allergisk reaktion

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
illustration-person-som-nyser-allergi-partiklar-i-luften
Allergiska reaktioner är vanliga och oftast ofarliga – men en del reaktioner kan vara livshotande. Här berättar vi hur du upptäcker tecknen och vad du ska göra om någon får en allvarlig allergisk reaktion.

Trygg vård för hela familjen

Boka pollenmöte

Allergiska reaktioner och allergier i allmänhet är mycket vanliga. De uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne som kallas allergen. Våra kroppar tillverkar antikroppar som attackerar allergenet, även om det inte är skadligt.

Allergiska reaktioner kan utlösas av mat, mediciner eller luftburna allergener som pollen. I vissa fall kan reaktionen leda till anafylaxi. Även om det är sällsynt är anafylaxi ett allvarligt tillstånd som kan vara livshotande om det inte behandlas.

Vad orsakar allergiska reaktioner?

Allergier är mycket vanliga och kan börja i alla åldrar. Det finns hundratals olika triggers som kan utlösa en allergisk reaktion, men några av de vanligaste är:

 • Livsmedel: särskilt nötter (som valnötter, mandlar och cashewnötter), jordnötter, skaldjur, fisk, vete, frukt, ägg, mejeri och soja.
 • Mediciner: exempelvis penicillin och smärtstillande medicin som aspirin eller ibuprofen.
 • Gift: från insektsbett som bin eller getingar.
 • Latex: en typ av gummi som finns i bland annat gummihandskar och kondomer.
 • Luftburna allergener: som pollen, dammkvalster, mögel och pälsdjur.

Vilka är symtomen på en allergisk reaktion?

Allergiska reaktionssymptom ser annorlunda ut för alla och kan uppstå var som helst i/på kroppen. Några vanliga symptom på en svår allergisk reaktion är:

 • Klåda, nässelfeber eller hudrodnad.
 • Röda eller kliande ögon.
 • Svullen tunga eller svalg.
 • Andningssvårigheter, känna sig tät i bröstet eller ha väsande andning.
 • En känsla av att halsen är trång.
 • Diarré.
 • Yrsel eller svimning.
 • Snabba, långsamma eller oregelbundna hjärtslag.
 • Lågt blodtryck.
 • Illamående eller kräkningar.
 • Förvirring och ångest.

Det är viktigt att agera snabbt om någon får en allergisk reaktion.
– En allergisk reaktion startar oftast inom några minuter men kan inträffa när som helst mellan 20 minuter och två timmar efter exponering för allergenet, säger Nikki Ramskill, läkare på Kry i England och understryker att allergiska reaktionssymptom kan vara milda först men snabbt förvärras.

Vad händer med kroppen under en allergisk reaktion?

En allergisk reaktion inträffar när kroppens immunförsvar misstar något ofarligt för något farligt.

– När du har en allergi överreagerar ditt immunsystem, behandlar allergenen som en inkräktare och producerar antikroppar för att bekämpa den, förklarar Nikki och fortsätter:

– När du utsätts för allergenet igen utlöser dessa antikroppar en mängd kemikalier, som histamin, från ditt immunsystem till blodet. Detta kan göra att din kropp går in i anafylaktisk chock.

När kemikalierna finns i blodet kan de orsaka allergisymptom i hela kroppen. Om det påverkar slemhinnorna i mun och svalg kan du få svårt att andas vilket kan vara mycket farligt.

Vad ska jag göra om någon har en allvarlig allergisk reaktion (anafylaxi)?

– Anafylaxi är en medicinsk nödsituation. Det kan vara mycket allvarligt om det inte behandlas snabbt, säger Nikki.

Gör så här om du, eller någon annan, har en allvarlig allergisk reaktion:

1. Använd en adrenalinpenna. Om personen har en adrenalinpenna bör du läsa igenom instruktionerna innan du använder den. Adrenalin är den mest effektiva behandlingen vid anafylaxi och fungerar bäst när det ges så snart som möjligt.

2. Ring 112. Berätta för operatören att personen har anafylaxi. Ring alltid 112, även om personen börjar må bättre. Symptomen kan återkomma några minuter eller timmar efter den första attacken. Lägg personen ner och lyft upp benen. Om personen är gravid lägger du hen på vänster sida.

3. Om personen har svårt att andas, sätter du dem upp tills andningen förbättras.

4. Ta bort orsaken (om möjligt). Så länge det inte sätter personen i ytterligare fara kan du exempelvis försöka ta bort gadden från huden efter ett bistick.

5. Om symptomen inte förbättras efter 5 till 15 minuter ger du ytterligare en injektion adrenalin.

6. Starta HLR om det behövs. Om personens andning eller hjärta stannar påbörjar du omedelbart HLR tills hjälpen kommer.

7. Håll koll på vad som händer. Berätta för ambulanspersonal eller sjukhuspersonal vilken medicin du har gett och berätta om det inte finns någon adrenalinpenna tillgänglig.

– De flesta fall är milda, men anafylaxi har potential att bli livshotande. Anafylaxi utvecklas snabbt, vanligtvis inom 5 till 30 minuter, men i sällsynta fall kan det pågå i flera dagar, säger Nikki.

Hur förhindrar jag en allvarlig allergisk reaktion?

Det finns steg du kan vidta för att minimera risken för anafylaxi:

1. Bär en adrenalinpenna
– Om du vet att du riskerar anafylaxi ska du alltid ha två adrenalinpennor med dig. Berätta för vänner och familj vad det är och lär dem hur de ska användas, säger Nikki.

2. Undvik allergenen så mycket du kan
Om du har en matallergi undviker du dessa livsmedel, läs innehållsförteckningar och var noggrann när du äter på restaurang. Om du får allergiska reaktioner mot insektsbett eller stick bör du undvika de områden där de finns, bära vida långärmade toppar och byxor och använda insektsmedel.

3. Bär medicinskt ID
Nikki föreslår att de som riskerar anafylaxi alltid ska ha med sig ett medicinskt ID-armband. I en nödsituation får andra information om att du har allergier, något som hjälper dig att få rätt behandling snabbt.

4. Spåra dina symptom
För mindre allvarliga allergiska reaktioner kan du föra dagbok som hjälper dig att koppla allergin till symptomen. Du kanske börjar nysa, får rinnande näsa och kliande ögon av nyklippt gräs eller en allergisk reaktion efter att du har på dig latexhandskar.
– Ibland kan du bli hänvisad till en vårdcentral för att identifiera vad det är som orsakar din allergi, säger Nikki.

Så kan Kry hjälpa till

Uppsök alltid en akutmottagning i första hand vid anafylaktisk chock. Kry kan hjälpa till med snabb rådgivning och vid behov göra akuta vårdinsatser på våra fysiska vårdcentraler – vid anafylaktisk chock kommer vi att remittera dig akut för vidare vård på sjukhus.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Pollen – 17 juni 2024

Korsallergier vid pollenallergi – här är maten du kan reagera på

Om du lider av pollenallergi kan du även vara överkänslig mot vissa typer av livsmedel. Vi listar maten du kan reagera på.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.