SEXUELL HÄLSA OCH PREVENTIVMEDEL

Gör det ont när du har sex? Detta kan vara orsaken

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Det ska aldrig göra ont att ha sex – men ibland händer det. Rhianna McClymont, allmänläkare på Kry i England, berättar om de vanligaste orsakerna bakom smärtsamt sex och hur du kan få hjälp.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Sex ska innebära njutning, men ibland kan sex orsaka smärta eller oro. Majoriteten av kvinnor upplever smärta under sex någon gång i livet, men det drabbar även män.

– Smärta under, eller efter, sex kan upplevas av både män och kvinnor. Det kan handla om till exempel en infektion, en sjukdom eller ett fysiskt eller psykiskt besvär, säger Rhianna McClymont och fortsätter: – Tveka inte att diskutera det med en läkare. Vi är vana att hantera dessa frågor och symptomen kan vara kroppens sätt att berätta att allt inte står rätt till.

Här är några av de vanligaste orsakerna till att sex kan vara smärtsamt.

1. Du har en infektion

 • Svampinfektion: En infektion som orsakas av svampen candida albicans. Både män och kvinnor kan drabbas men det är vanligare hos kvinnor och cirka 75 procent upplever det någon gång i livet.

  – Symptom på svampinfektion hos kvinnor inkluderar klåda och ömhet, särskilt runt ingången till slidan, vaginala flytningar (som ofta är tjocka och krämiga) och ibland obehag under sex. Hos män kan en svampinfektion visa sig som irritation och rodnad på penisen, säger Rhianna.

  En svampinfektion kan gå över av sig själv, men behöver ibland behandlas med receptfria läkemedel, exempelvis vagitorier eller salva. Besvär på penis brukar inte behöva behandlas. Om receptfria läkemedel inte hjälper eller om du får svampinfektion flera gånger kan du behöva receptbelagd behandling.

 • Urinvägsinfektion: Mer än hälften av alla kvinnor drabbas någon gång av urinvägsinfektion.

– Det är inte lika vanligt hos män och därför bör män söka vård direkt om de tror att de drabbats, säger Rhianna.

Symptomen hos båda könen inkluderar en brännande känsla när du försöker kissa, du behöver kissa oftare och urinen är grumlig eller illaluktande. De flesta milda fall hos kvinnor läker på egen hand.

Kontakta sjukvården vid misstänkt urinvägsinfektion som inte går över inom en vecka. Barn och män som får urinvägsinfektion ska alltid söka fysisk vård redan vid de första symptomen. Sök vård akut om du har feber, frossa eller plötslig smärta i urinvägarna. Det gäller även om du har blod i urinen eller sädesvätskan.

2. Du har en könssjukdom

Sexuellt överförbara sjukdomar är också infektioner och kan orsaka smärta vid sex. Klamydia eller gonorré kan ge smärta vid samlag, blödning efter sex (kan inträffa vid klamydia), flytningar eller smärta när man kissar och mellanblödningar (kan inträffa vid gonorré). Men ibland finns det inga symptom alls. Läs mer om vanliga könssjukdomar här.

Om du misstänker att du har en könssjukdom är det viktigt att besöka en läkare för tester och behandling. Här kan du beställa hem ett klamydiatest – utan avgift.

3. Klimakteriet kan påverka

Smärtsamt sex är ett av de vanligaste problemen hos kvinnor under och efter klimakteriet.

– Under klimakteriet leder minskade östrogennivåer till att slidan blir torrare och gör att sex kan kännas obehagligt eller till och med smärtsamt, säger Rhianna och berättar att man även kan uppleva dessa symptom under åren innan klimakteriet – det så kallade förklimakteriet. – Glidmedel kan minska torrheten och finns att köpa på apotek. Men om symptomen kvarstår, trots glidmedel, kan du diskutera andra behandlingar med en läkare.

4. Du är inte tillräckligt upphetsad

En av de största orsakerna till smärtsamt sex kan helt enkelt bero på att du inte är upphetsad. När en kvinna blir upphetsad blir slidan våt för att underlätta penetration.

– Om du inte är upphetsad bildas det inte tillräckligt med naturligt sekret, något som kan leda till att sex gör ont. Du kan köpa glidmedel på apotek men det är också klokt att diskutera vikten av upphetsning med din partner för att se om det finns saker ni kan göra tillsammans för att förbättra det, säger Rhianna.

Här kan du läsa mer om tänkbara orsaker till låg sexlust.

5. Du har irriterad eller inflammerad hud

– Hudproblem kan uppstå i samband med sporter som nöter mot huden – som cykling – eller på grund av allergier från till exempel tvättmedel, säger Rhianna.

Om du har eksem runt slidöppningen eller på penis, kan det orsaka torr och sprucken hud vilket kan leda till smärtsam sex. Silikonbaserade glidmedel kan hjälpa till på kort sikt, men det är viktigt att få det underliggande hudproblemet behandlat av en läkare.

6. Det finns en underliggande medicinsk orsak

Här är några av de medicinska skäl som kan orsaka smärtsamt sex:

 • Vaginism: Kallas även slidkramp och är en automatisk sammandragning av musklerna i slidan vid samlag. Detta leder till att sex antingen är omöjligt eller gör ont. Det anses vara ett av de vanligaste sexuella besvären hos kvinnor, även om siffrorna varierar över hur många kvinnor som lider av det.

  – Vaginism är en okontrollerad reaktion och händer ofta på grund av rädsla för penetration. Prata med en psykolog om vilken behandling som lämpar sig för bäst för dig, säger Rhianna.

 • Vestibulit: Ett långvarigt smärttillstånd i slidan som beror på att nerverna i slemhinnan har blivit överkänsliga. Det brukar börja med smärta vid samlag eller om du för in till exempel en tampong i slidan.

  Vid vestibulit bör du undvika allt som irriterar underlivet i onödan. Tvätta dig bara med vatten och inte för ofta, tillför fukt och avstå från samlag när du har ont. Sök vård om du har smärta i samband med vaginalt samlag eller om det gör ont när du för upp något i slidan, till exempel en menskopp eller tampong.

 • Endometrios: Cirka 1 av 10 kvinnor, över hela världen, lider av endometrios. – Endometrios är ett tillstånd där endometrieceller, som vanligtvis utgör slemhinnan i livmodern, växer på andra ställen i kroppen. Till exempel runt äggstockarna. Detta kan orsaka smärta vid sex hos vissa kvinnor, säger Rhianna och tillägger att det också kan orsaka smärtsamma menstruationer och magsmärtor.

  Även om det inte finns någon känd behandling kan paracetamol lindra smärtan. Motion kan också hjälpa eftersom hormonet endorfin då frisätts. Hjälper inget av ovan bör du kontakta en läkare.

 • Förhudsförträngning: Tillståndet innebär att förhuden inte kan dra sig tillbaka runt ollonet, säger Rhianna och fortsätter:

– Även om det är sällsynt kan detta orsaka smärta under onani och sex om det lämnas obehandlat till vuxen ålder.

Obehag kan förbättras genom att använda kondom eller glidmedel, men om det fortsätter att orsaka problem är det bäst att tala med en läkare. I de fall då förhuden har fastnat bakom ollonet är det viktigt att söka omedelbar vård.

 • Akut prostatit – Detta tillstånd orsakas av bakterier i urinvägarna och ger ofta smärta i nedre delen av magen, ryggslutet, ljumskarna, pungen, penis och runt ändtarmen, säger Rhianna.

En inflammation i prostatan kan drabba män i alla åldrar. Det orsakar ofta smärta när du kissar, att du behöver kissa ofta eller brådskande. Akut prostatit måste behandlas av en läkare. Kontakta genast vården om du har ont i magen, ryggslutet eller underlivet och samtidigt har feber eller frossa.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om du upplever smärta vid samlag. En sjuksköterska, läkare eller psykolog gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Sexuell hälsa och preventivmedel – 5 sep. 2023

Vad beror låg sexlust på? Sexologen svarar

Det är helt normalt att tappa sexlusten och det händer de flesta någon gång i livet. Läs mer om varför sexlusten ibland svalnar.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.