Ladda ned Ladda ned

TBE

TBE – fästingburen hjärninflammation – orsakas av ett virus som sprids av fästingar. Sjukdomen kan bli allvarlig med förvirring, kramper och minnesstörningar. Det är lätt att skydda sig mot TBE genom att vaccinera sig. Läs mer om TBE här.

Symptom på TBE

Tiden från det att du blev biten av en fästing som bär på TBE tills dess att du får de första symptomen – inkubationstiden – är ungefär två veckor. Du kan då få feber, huvudvärk, muskelsmärtor och känna dig trött. Dessa besvär varar i ca 4–5 dagar. De allra flesta – 75 % – blir friska efter det. Men vissa utvecklar en hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är:

De flesta som får TBE blir helt friska, även om det kan ta lång tid. Men ungefär 30 % får väldigt långdragna eller kroniska besvär med till exempel minnet och konstant trötthet.

Orsaker till TBE

TBE, tick-borne encephalitis, är en virusinfektion i hjärnan och hjärnhinnorna. Infektionen sprids med fästingar, men det är inte alla fästingar som bär på viruset.

En fästings liv

En fästing kan bli två till tre år gammal och kläcks från ägg. De utvecklas från larv, till nymf och blir sedan vuxna. Fästingar behöver blod för att kunna växa och när de letar efter föda sitter de på strån en bit över marken i väntan på att ett djur eller en människa ska gå förbi. Fästingen griper då tag i det som passerar med sina framben. De är inga stora varelser utan blir vanligtvis mellan tre till fyra millimeter som vuxna. Fästingar är aktiva mellan april till december.

Vad du själv kan göra

Det finns vaccin mot TBE. Grundvaccinationen är tre doser, därefter behöver du fylla på vaccinet vart tredje år.

Du kan minska risken för både borrelia och TBE (om du inte är vaccinerad) genom att:

  • bära kläder med långa ärmar och ben när du är ute i skog och mark där fästingar finns
  • ha “fästingkoll” varje kväll för att upptäcka om du eller någon annan har en fästing som som kryper eller sitter fast. Risken för borrelia ökar om fästingen suttit längre än 24 timmar.
  • se till att ha pincett eller annan form av fästingborttagare hemma. Det finns olika typer av redskap för att ta bort fästingar med på bland annat apotek.

Så tar du bort en fästing

Ta bort fästingen så snart du ser den. Använd pincett eller annan fästingborttagare och ta tag i fästingen så nära huden så möjligt. Kläm inte för hårt. Dra försiktigt fästingen rakt ut.Tvätta huden efteråt med tvål och vatten eller använd desinfektionsmedel. Kontrollera huden i några veckor. Uppstår en rodnad som är större än fem centimeter ska du söka vård.

Behandling av TBE

TBE orsakas av ett virus och därför finns det ingen behandling mot själva sjukdomen. Det finns dock behandlingar som syftar till att minska sjukdomens påverkan på kroppen

Då bör du söka vård

Sök vård om du har fått ett fästingbett och får hög feber, ont i musklerna och stel nacke.

Så kan Kry hjälpa till

Kry kan inte hjälpa till vid TBE. Vänd dig till din ordinarie vårdgivare.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Senast uppdaterad:
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin