Ladda ned Ladda ned

Ont i bröstkorgen

Ont i bröstkorgen är något som drabbar de flesta någon gång i livet och kan orsakas av olika anledningar. Det kan relateras till yttre eller inre orsaker, som exempelvis träningsvärk, stress, eller hjärt- och kärlsjukdomar. Observera dock att om du har ont i bröstet och smärtan inte försvinner inom 15 minuter, eller om du känner dig kallsvettig och yr, så bör du söka vård akut.

Att få ont i bröstkorgen kan komma plötsligt och skarpt eller långsamt och molande. Ibland tilltar värken snabbt och sprider sig ut genom armar och ben, eller så riktar den sig mer inåt och känns i mage, lungor och kanske i området kring hjärtat. Bröstkorgen innehåller nerver, muskler, leder och inre organ som alla kan ge upphov till smärta av olika anledningar. Symptomen kan bero på både fysisk eller psykisk olägenhet och också vara mer eller mindre allvarlig. Värk i bröstkorgen är vanligt och uppstår hos alla typer av människor.

Du kan få ont i bröstkorgen vid överansträngning eller hård träning, vid psykisk stress eller på grund av något av de många organen som finns där. Hjärt- och kärlsjukdomar känns ofta av från hjärtat och sprider sig sedan till resten av kroppen med fler symptom. Smärtorna i bröstkorgen kan bero på en inflammation, tumör, cysta, infektion, blodpropp, fraktur, förslitningsskada eller något annat. Det är därför svårt att utan undersökning konstatera varför just du har ont i bröstkorgen. Varar smärtan längre än femton minuter med andningsproblem, yrsel eller liknande kan du ha en akut åkomma som kräver att du söker vård på en akutmottagning.

Beror smärtan på träning kommer vila göra att du läker och återhämtar dig inom ett par dagar. Hjärtproblem behandlas till en början med läkemedel som minskar påfrestningarna för hjärtat. Kärlkramp eller besvär med hjärtklaffarna kan dock behöva opereras. Lungsjukdomar och magsjukdomar behandlas också med läkemedel om det inte är en akut situation, medan muskelinflammationer ofta läker ut av sig själva. Är besvären relaterade till psykisk påfrestning som panikångest eller stress kan medicinering och terapi vara aktuellt.

Har du akut ont i bröstkorgen med en värk som tilltar under femton minuter bör du genast söka vård på akutmottagning. Drabbas du dessutom av andra symptom som feber, yrsel, eller svårigheter att andas bör du också uppsöka vård akut för fysisk undersökning. Om värken inte är överväldigande men ändå ihållande kan du vänta ett par dagar och se om smärtan passerar. Har du drabbats av en mindre fraktur eller infektion kommer du snabbt känna dig bättre. Kan du inte förklara varför du har ont bör du också söka vård.

Oftast krävs en fysisk undersökning för att avgöra varifrån smärtan i bröstkorgen kommer. Om du ändå önskar rådgivning utav en av våra läkare går det bra att kontakta oss via videosamtal. Om våra läkare anser att du behöver undersökas fysiskt kommer de att hänvisa dig vidare.

På våra vårdcentraler i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.