Ladda ned Ladda ned

Ont i huden

Allmänt

Det finns många olika anledningar till att du kan få ont i huden, både vid beröring eller av en brännande känsla som eksem eller liknande. De olika problemen kan bero på inre eller yttre anledningar.

Symtom

Får du ont i huden kan det vara en nerv som kommit i kläm, om värken uppstår plötsligt utan yttre spår. Blir du samtidigt röd och får utslag beror problemen sannolikt på en hudåkomma. Psoriasis och ringorm ser obehagliga ut och kan lätt diagnostiseras, bältros ger också blåsor, smärta och ibland feber.

Orsaker

Har en nerv kommit i kläm kan du få ont i huden utan att det syns något. Detta kan hända vid fysisk aktivitet och är inget farligt även om det värker. Beror värken på en sjukdom som dessutom ger andra symtom kan orsakerna variera. Bältros drabbar framför allt äldre som tidigare i livet haft vattenkoppor. Psoriasis är ärftligt och har du sjukdomen i familjen löper du högre riska att drabbas. Ringorm är en svampinfektion som främst smittar via djur och vanliga eksem kan bero på att du är torr eller känslig mot olika material.

Behandling

Om det handlar om en nerv som gör att du har ont i huden kan en massage hjälpa för att värken ska släppa. Detta gäller om du inte ser några andra symtom på kroppen. Försök vila och var försiktig. Har du även yttre symtom bör du fastställa vilken sjukdom du har. Vanliga eksem kan behandlas med mjukgörande kräm eller kortisonsalva. Ringorm och psoriasis kräver en särskild typ av kräm och ibland tabletter för att hålla besvären i schack. Är du överkänslig mot något material kan du ha en allergi som du bör få diagnostiserad.

När du bör söka vård

Du bör söka hjälp om du fortsätter ha ont i huden i över en vecka eller om besvären blir synliga på kroppen också. Bältros är bra att börja behandla så snart som möjligt då sjukdomen lättare botas om den inte hinner bryta ut helt. Psoriasis kan också lindras om du är uppmärksam på dina symtom innan de bryter ut. Det är bra om du känner till din släkthistoria och kan kontrollera vilka sjukdomar som ligger i släkten. Får du fler symtom i samband med värken i huden bör du kontakta läkare.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du möta en läkare direkt via videosamtal och ställa frågor ifall du har ont i huden. Våra köer är kortare och du behöver inte längre ta dig till vårdcentralen för att få råd, recept eller vidare remittering.

Ladda ned appen redan idag