Ladda ned Ladda ned

Svampinfektioner

Symptom av svampinfektioner gestaltar sig på olika sätt beroende på vart på kroppen infektionen är lokaliserad. Infektioner på huden uppstår ofta i veck där fukt samlas, detta ger upphov till röda, ibland hårda utslag. I munhålan skapar svampinfektioner ofta vita beläggningar på kindernas insida.

Svampinfektioner i vaginan ger ofta upphov till klåda eller irritation kring slidmynningen. Andra symptom innefattar bland annat sveda och rodnad kring slidan, framför allt i samband med sex eller urinering.

Orsaker

Både hudens och vaginans normala bakterieflora fyller en viktig funktion genom att tävla om näring mot andra mer sjukdomsorsakande bakterier och svampar. I vissa fall rubbas balansen i bakteriefloran, detta kan leda till en snabb tillväxt av vissa typer av bakterier eller svamp. De flesta svampinfektioner orsakas av Candida albicans som är en typ av jästsvamp som ingår i hudens normala bakterieflora. Om balansen i bakteriefloran störs kan andelen Candida öka fort vilket leder till besvär och symptom.
Det finns flera faktorer som kan öka risken för svampinfektioner. De vanligaste innefattar:

  • Behandling med antibiotika mot bakterier
  • Förändrade östrogennivåer på grund av bland annat graviditet eller medicinsk behandling med exempelvis P-piller
  • Försvagat immunförsvar vilket både kan bero på sjukdom och/eller medicinering
  • Diabetes
  • Sexuell aktivitet.

Behandling

Svampinfektioner på huden i slidan och munhålan kan behandlas effektivt med läkemedel. Vissa krämer innehållande antibiotika mot svampinfektioner i slida går att köpa receptfritt på apotek. I en del fall är denna behandling inte effektiv, detta kan antingen bero på att svamptypen är resistent mot behandlingen eller att infektionen beror på andra typer av svamp. Det finns flera receptbelagda läkemedel som är mer effektiva för behandling av svampinfektioner.

När du bör söka vård

Trots att svampinfektioner inte är något akut problem kan det vara bra att söka vård. Svampinfektioner kan effektivt behandlas med krämer innehållande antibiotika effektivt mot svamp. Vaginala svampinfektioner är ibland övergående av sig själv, är det första gången du upplever vaginala symptom är det dock bra att söka vård för att utesluta sexuellt överförbara sjukdomar som kan gestalta sig med liknande symptom.
I vissa fall bör du söka vård så fort som möjligt efter att du känner av eller upptäcker symptom av svampinfektion. Infektioner i munhålan bör utredas eftersom detta i vissa fall kan vara ett tecken på allvarligare sjukdom. Har du återkommande svampinfektioner är det bra att söka vård eftersom detta kan vara ett tecken på bland annat försvagat immunförsvar. Du bör även söka vård så fort som möjligt om du har nedsatt immunförsvar sedan tidigare.

Så kan Kry hjälpa till

Är det första gången du upplevt symptom av svampinfektioner bör du söka vård eftersom det är svårt att urskilja dessa symptom från symptom av andra sjukdomar. Om du försökt behandla din svampinfektion med receptfria läkemedel utan resultat kan vi skriva ut annan medicin för vidare behandling.
När det gäller svampinfektioner i underlivet kan vi hjälpa dig som redan fått diagnos via fysisk vård och önskar hjälp med recept. Detta då det behövs en fysisk undersökning för att utesluta andra sjukdomar som orsak till underlivsbesvären.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.