Ladda ned Ladda ned

Ont i mjälten

Allmänt

Mjälten är stor som en knuten hand och sitter en bit in i kroppen under vänster revben. Organet har en viktig roll i vårt immunförsvar. Har du ont i mjälten kan det bero på flera olika sjukdomar och skador. Det är viktigt att fastställa orsaken - du ska därför ta kontakt med vården när du känner smärta i mjälten.

Symtom

Det finns många organ i närheten av mjälten så det kan vara svårt att veta vilket av dem man har ont i. Ibland kan en sträckt muskel upplevas som smärta i trakterna kring mjälten och ibland förväxlar man mjälten och bukspottskörteln. Ont i mjälten kan yttra sig som en form av ömhet - det är då inte en konstant smärta utan den kan variera beroende på bland annat hur du rör dig. Andra problem som du kan få med mjälten leder till en skarpare och mer kontinuerlig smärta. Ytterligare ett symptom på att något hänt med din mjälte är att du inte klarar av att äta lika stora måltider som tidigare.

Orsaker

En orsak till att man får ont i mjälten är att den blivit förstorad på grund av en sjukdom eller inflammation. Mjälten kan också vara känslig för olika slags trauman, alltså slag eller stötar mot den del av kroppen där mjälten sitter. I allvarliga fall talar man då om sprucken eller brusten mjälte. Mjälten bryter ner gamla blodkroppar och bildar antikroppar som bland annat tar hand om skadliga bakterier. Olika problem med produktionen av blodkroppar kan vara orsaken till smärta i mjälten. Mjälten kan även drabbas av cancer.

Behandling

När du har ont i mjälten gäller det först att fastställa varför. Olika sjukdomstillstånd som drabbar din mjälte kan innebära helt olika typer av behandling. Sprucken mjälte innebär risk för förblödning och den drabbade brukar tas in för observation tills man sett att läkningen går som den ska. I extrema fall kan mjälten faktiskt opereras bort. Det går att leva utan mjälte. Myelofibros är en sjukdom som drabbar mjälten och som även ger ett överskott av bindväv i benmärgen. Sjukdomen är kronisk men kan hållas under kontroll genom flera olika typer av behandling.

När du bör söka vård

Om du fått en smäll mot kroppen och upplever att du har ont i mjälten ska du söka vård på en akutmottagning. Smärta i området kring mjälten kan bero på många olika saker och det är därför viktigt att utreda den bakomliggande orsaken. För att utreda smärtan behöver du genomgå en fysisk undersökning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Då det krävs en fysisk undersökning vid smärta i området kring mjälten hänvisar vi på KRY dig till en fysisk mottagning.

Ladda ned appen redan idag