Ladda ned Ladda ned

Ont i höger sida av magen

Allmänt

Har du ont i höger sida av magen kan detta oftast härledas till de inre organ som sitter där. Gallblåsan, njurarna och blindtarmen kan orsaka problem och värk vid höger sida av magen och bör genast undersökas av läkare.

Symptom

Beroende på vilka symptom du har kan tillståndet vara mer eller mindre allvarligt. Leversjukdomar känns av högt upp på höger sida, medan blindtarmen sitter längre ner på samma sida. Kommer värken omedelbart och skarpt och du själv inte vet varför kan det vara en allvarlig situation. Gallsten och blindtarmsinflammation har liknande symptom men uppstår oftast i olika åldrar. Blindtarmsinflammation drabbar oftast yngre ungdomar medan gallsten oftast drabbar vuxna och äldre. En leversjukdom kan vara mycket skadlig om den inte upptäcks och behandlas i tid.

Orsaker

Orsakerna till att du ha ont i höger sida av magen kan vara naturliga och bero på din mat- eller dryckeskonsumtion. Vanlig molande värk eller sura uppstötningar brukar lägga sig efter en stund och är ingen större fara. Har du däremot en plötslig och intensiv värk på höger sida är det ofta något av organen där som signalerar att något är fel. Blindtarmen, gallblåsan och levern sitter alla på höger sida och kan ge olika sjukdomstillstånd av mer eller mindre allvarlig karaktär.

Behandling

Om du plötsligt får ont i höger sida av magen gäller det att diagnostisera varför så snart som möjligt. Många akuta problem i magen behöver opereras bort, som blindtarmsinflammation eller kraftigare njur- och gallsten. Stenar kan också behandlas med medicin om de inte vuxit sig allt för stora. När det gäller leversjukdomar bör du först och främst ändra din mat- eller alkoholkonsumtion innan en inflammation övergår till ett allvarligare tillstånd. Många sjukdomar läker ut av sig själva eller med hjälp av mediciner utan att större ingrepp krävs.

När du bör söka vård

Får du plötsligt ont i höger sida av magen på ett kraftigt och intensivt sätt bör du söka sjukvård omgående. All form av smärta som du inte kan förklara eller som återkommer flera gånger är en signal om att saker inte står rätt till. Tveka inte att kontakta läkare när du känner något utöver det vanliga.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma ont i höger sida av magen så krävs en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.