Ladda ned Ladda ned

Ont i höger sida av magen

Allmänt

Har du ont i höger sida av magen kan detta oftast härledas till de inre organ som sitter där. Gallblåsan, blindtarmen och tarmarna kan orsaka problem och värk vid höger sida av magen och bör undersökas av läkare.

Symptom

Beroende på vilka symptom du har kan tillståndet vara mer eller mindre allvarligt. Gallvägsbesvär känns oftast av högt upp på höger sida, medan blindtarmen sitter längre ner på samma sida och brukar ge värk i höger nedre del. Kommer värken omedelbart och skarpt och du själv inte vet varför kan det vara en allvarlig situation. Gallsten och blindtarmsinflammation har liknande symptom men uppstår oftast i olika åldrar. Blindtarmsinflammation drabbar oftast yngre ungdomar medan gallsten oftast drabbar vuxna och äldre. Tarmarna kan orsaka smärtor i magen både till vänster och höger om man har mycket gas eller exempelvis vid IBS. En del sjukdomstillstånd ger endast påverkan på leverprover och inte smärtor i magen.

Orsaker

Orsakerna till att du ha ont i höger sida av magen kan vara naturliga och bero på din mat- eller dryckeskonsumtion eller exempelvis gasbildning. Vanlig molande värk eller sura uppstötningar brukar lägga sig efter en stund och är ingen större fara. Har du däremot en plötslig och intensiv värk på höger sida är det ofta något av organen där som signalerar att något är fel. Blindtarmen, gallblåsan och levern sitter alla på höger sida och kan ge olika sjukdomstillstånd av mer eller mindre allvarlig karaktär.

Behandling

Många sjukdomar läker ut av sig själva eller med hjälp av mediciner utan att större ingrepp krävs. Apoteken har olika läkemedel för att lindra tillfälliga besvär. Fråga om råd på apoteket. Om det inte hjälper med receptfria läkemedel rekommenderas kontakt med sjukvården för en bedömning av besvären. Om du plötsligt får ont i höger sida av magen gäller det att diagnostisera vad orsaken är så att rätt behandling kan ges. Ibland räcker det med receptbelagda läkemedel efter diagnos men beroende på tillstånd kan operation krävas vid exempelvis blindtarmsinflammation och gallstensbesvär. Om det finns en känd leversjukdom med påverkan på blodprover kan förändrade kostvanor eller minskad alkoholkonsumtion vara behandlingen.

När du bör söka vård

Får du plötsligt ont i höger sida av magen på ett kraftigt och intensivt sätt bör du söka sjukvård omgående. All form av smärta som du inte kan förklara eller som återkommer flera gånger är en signal om att saker inte står rätt till. Tveka inte att kontakta läkare när du känner något utöver det vanliga.

Så kan KRY hjälpa till

För att bedöma ont i höger sida av magen så krävs en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.