Ladda ned Ladda ned

Ont i vänster sida av magen

Allmänt

Problem med magen är något väldigt många upplever och har du ont i vänster sida av magen kan det vara en god idé att kolla upp närmare. Läs mera för att lära dig om olika symptom, orsaker och behandlingar.

Symptom

Har du ont i vänster sida av magen är viktigt att du känner efter exakt hur det känns och hur du upplever det när det smärtar. Det kan röra sig om att du känner en strålande smärta från väster sida av mage som strålar nedåt. Det kan även vara att smärtan kommer i kombination med att du blir lös, trög eller känner dig allmänt uppblåst i magen.

Orsaker

Det är viktigt att komma till bukt med orsakerna bakom att du har ont i vänster sida av magen. Ett av de vanligaste orsakerna är att du kan ha en inflammation som involverar bukhinnan. Om det gör ont på vänster sida när du trycker på höger sida, kan detta betyda att du har blindtarmsinflammation. Andra orsaker kan vara att du har infekterade tarmfickor. Tarmfickor i sig är vanligt och inget farligt, men du märker först av det när de blir infekterade. Även intag av mat du är intolerant mot kan kännas ut i vänstra sidan av magen.

Behandling

Kom ihåg att du behöver veta orsaken bakom att det gör ont i vänster sida av magen innan du börjar en behandling. Skulle du ha en inflammerad blindtarm behandlas detta med en enklare operation. Även antibiotikabehandlingar börjar bli allt vanligare så länge blindtarmen inte brustit. Skulle det vara en infekterad tarmficka är det något som i många fall läker av sig själv, men det finns vissa behandlingar att få om det visat sig att infektionen är omfattande.

När du bör söka vård

Har du ont i vänster sida av magen och det inte går över på några timmar är det bäst att uppsöka vård. Du får besöka vårdcentral för att ta prover och ha en läkare som känner på magen. Är det en inflammerad blindtarm kommer du antingen bli skickad till sjukhuset eller få recept beroende på vilket stadium inflammationen befinner sig i. Genom att samtala med läkare kan ni även utreda om den kost du äter påverkar din mage negativt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få rådgivning vid ont i vänster sida av magen. För att ställa diagnos krävs dock att magen undersöks fysiskt, vilket vi på KRY i nuläget inte kan göra. Om våra läkare bedömer att fysisk undersökning krävs kommer du bli hänvisad för vidare bedömning.