Ont i tarmarna

Fråga: Jag har en huggande smärta i magen. Det känns som om det gör ont i tarmen. Vad beror det på?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Upplevelsen av att ha smärta i tarmarna kan bero på många olika saker. Ofta beror det på något du har ätit eller druckit – magen är känslig och reagerar på exempelvis stress, kaffe, rökning, alkohol, läkemedel och olika sorters mat. Även förstoppning och muskelvärk kan orsaka magsmärtor. Många gånger handlar det om tillfälliga besvär som snart går över.

Andra tänkbara förklaringar

Om det känns som om du är öm i tarmarna, har molande värk, kramp eller gaser i magen kan det också bero på IBS. Magsäcken sitter högt upp i mitten av magen och kan ge upphov till smärta vid till exempel magkatarr. Ibland är kramp i kombination med diarré tecken på infektioner, exempelvis infekterade tarmfickor eller urinvägsinfektion.

Blindtarmsinflammation brukar orsaka smärtor runt naveln och sedan i höger sida av magen. Gallsten kan orsaka värk långt upp på höger sida. Allvarligare smärtor beror i vissa fall på magsår, inflammation i bukspottkörteln eller bukhinnan.

Då bör du söka vård

Får du akuta magsmärtor med feber, illamående och kräkningar eller blod i avföringen bör du vända dig till en akutmottagning.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

DiarréIBS