Kry-logo
Ladda ned

ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Lär dig känna igen en hjärtinfarkt

Senast uppdaterad:
sön 26 sep. 2021
Vilka är de vanligaste symptomen vid hjärtinfarkt och vad ska du göra om du tror att du själv, eller någon annan, har drabbats?

Trygg vård för hela familjen

Boka möte

Tillsammans med andra hjärt- och kärlsjukdomar är hjärtinfarkter en av de vanligaste dödsorsakerna världen över. Genom att minska vissa riskfaktorer och genom att lära dig känna igen tidiga varningssignaler ökar chanserna för snabb diagnos och behandling.

Här går Rhianna McClymont, chefsläkare på Kry i England, igenom allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Vad är en hjärtinfarkt?

– En hjärtinfarkt inträffar när blodet inte kan nå hjärtmuskeln, oftast på grund av en blodpropp, säger Rhianna. Hjärtat får då syrebrist och slutar fungera. Även hjärtmuskeln blir skadad.

Vem riskerar att få en hjärtinfarkt?

Det finns flera faktorer som kan öka risken för hjärtinfarkt. Exempelvis:

Det finns också en del andra riskfaktorer som vi inte kan påverka, bland annat genetiska anlag för tidig hjärt- och kärlsjukdom. Risken för hjärtinfarkt ökar också för män efter 45-års åldern och för kvinnor efter klimakteriet.

*I den här texten använder vi ordet kvinna för en person med livmoder, äggledare och äggstockar och ordet man för en person som har testiklar. Vi vet att kön är ett spektrum och att det finns många sätt att identifiera sig på. Vi hoppas att den här texten kan vara hjälpsam ändå.

Hur känns en hjärtinfarkt?

– En hjärtinfarkt brukar beskrivas som smärta, tryck eller obehag över bröstet, i mitten eller på vänster sida, säger Rhianna. Smärtan eller obehagskänslor kan stråla ut i vänster arm, nacken eller ryggen och följs ofta av andra symptom, till exempel:

Det finns även andra symptom på hjärtinfarkt, vissa är mindre vanliga och många är mindre tydliga. En del människor upplever en oförklarlig trötthet eller känner sig svimfärdiga. Personer som har diabetes kan ha få eller väldigt lindriga symptom.

Vad är en ”tyst” hjärtinfarkt?

– En tyst hjärtinfarkt är en hjärtinfarkt som inträffar utan de typiska bröstsmärtorna och kan innefatta mer ovanliga symptom, som till exempel matsmältningsproblem. Tysta hjärtinfarkter är vanligare bland kvinnor, äldre och diabetiker och är svårare att upptäcka, säger Rhianna.

Får män och kvinnor samma symptom och har de samma chans att tillfriskna?

– De typiska tecknen på hjärtinfarkt, till exempel tryck över bröstet, förekommer bland både män och kvinnor. Hos kvinnor kan symptomen dock vara lite mindre uppenbara. De kan uppleva bland annat yrsel och illamående utöver matsmältningsproblem, förklarar Rhianna. En hjärtinfarkt med atypiska symptom kan vara svårare att diagnostisera.

Mer forskning behövs för att ta reda på hur stora skillnaderna är mellan mäns och kvinnors symptom när de drabbas av hjärtinfarkt. Vi vet dock att kvinnor med kroniska hjärtsjukdomar löper större risk att drabbas av allvarliga konsekvenser än män, säger Rhianna. Förmodligen beror detta på att de inte upplevt bröstsmärtor utan istället haft symptom som magsmärta, andfåddhet, illamående och trötthet.

Kan jag göra något för att förebygga hjärtinfarkt?

Du kan inte rå för din ålder eller dina genetiska anlag. Däremot finns det mycket annat du kan göra för att minska risken för hjärtinfarkt. Här följer några exempel på livsstilsfaktorer som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar:

  • sluta röka
  • drick mindre alkohol
  • motionera regelbundet
  • håll en hälsosam vikt
  • ät hälsosam kost med mycket frukt, grönsaker och fibrer och lite mättade fetter, transfetter, salt och socker.

– Det är också bra att mäta blodtrycket då och då, eftersom många människor har högt blodtryck utan att veta om det, tillägger Rhianna.

Hur skiljer sig symptomen mellan hjärtinfarkt och kärlkramp?

Vid kärlkramp får du ont i bröstet och det kan kännas trångt, trögt eller tungt. – Om du har kärlkramp upplever du symptom när blodflödet till hjärtat begränsas, oftast när hjärtmuskeln behöver mer syre än normalt. Exempelvis när du tränar. En hjärtinfarkt inträffar däremot när blodflödet stoppas helt, säger Rhianna.

– Kärlkrampssymptom är ofta övergående och dyker upp när hjärtat måste jobba hårdare, alltså när du anstränger dig. När du sedan vilar brukar de försvinna igen.

Vad är plötsligt hjärtstopp?

– Vid ett hjärtstopp slutar hjärtat plötsligt att slå, säger Rhianna. Det kan bland annat bero på en större blodpropp eller på att de elektriska signaler som får hjärtat att slå inte fungerar.

Varför är det viktigt att känna igen tecken på hjärtinfarkt?

– Ju tidigare en hjärtinfarkt upptäcks och behandlas, desto mindre skador på hjärtmuskeln och desto större chanser att tillfriskna, säger Rhianna. Det är väldigt viktigt att den drabbade undersöks så snabbt som möjligt.

Vad ska jag göra om jag tror att någon har drabbats av hjärtinfarkt eller plötsligt hjärtstopp?

Om du tror att någon har fått en hjärtinfarkt bör du:

  • Ringa 112 för akut vård.
  • Påbörja hjärt-lungräddning. Larmoperatören ger dig vägledning och hjälper dig tills ambulansen kommer.
  • Be någon lokalisera en hjärtstartare. På Sveriges Hjärtstartarregister kan du söka efter den adress du befinner dig på och hitta närmaste hjärtstartare.

Här kan du lära dig utföra HLR steg för steg.

Så kan Kry hjälpa till

Ring 112 och uppsök alltid en akutmottagning i första hand vid misstanke om hjärtinfarkt. Kry kan hjälpa till med snabb rådgivning och vid behov göra akuta vårdinsatser på våra fysiska vårdcentraler – vid hjärtinfarkt kommer vi att remittera dig akut för vidare vård på sjukhus.
Boka möte
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Senast uppdaterad:

Fler artiklar

illustration-brun-hud-med-fläckar
Allmänt om din hälsa – 16 juni 2022 
När ska jag kolla upp ett födelsemärke?
Antalet fall av malignt melanom, en allvarlig form av hudcancer, har fördubblats under 2000-talet. Om du har ett födelsemärke som kliar eller växer bör du kontakta en läkare som kan undersöka dig.
illustration-röd-orange-gul-grön-lila-blå-ränder
Allmänt om din hälsa – 14 juni 2022 
Ordlista för begreppet hbtqia++
Vilka ord vi använder påverkar vår interaktion med andra människor, det gäller särskilt mellan vårdpersonal och patient. För hbtqia+-personer kan ett inkluderande språk vara helt avgörande för att få den vård de behöver.