Kry-logo
Ladda ned
Syfilis

Syfilis

Syfilis är en ovanlig sjukdom som oftast smittar vid sex. Du kan märka att du får ett eller flera sår i underlivet. Men det är inte alla som får symptom och du kan sprida smittan vidare utan att veta att du är sjuk. På Kry kan du få svar på dina frågor om syfilis.

Symptom på syfilis

Syfilis delas upp i två stadier, tidig och sen syfilis. Vid tidig syfilis kan du – men inte alltid – få små sår – cirka en till två centimeter stora – i underlivet. Såren kommer några veckor efter du blev smittad. Var såren sitter beror på var du blev smittad. Du kan få dem i munnen, på penis eller i och runt slidan samt runt ändtarmsöppningen. Lymfkörtlarna runt området kan också bli svullna.

Behandlas inte syfilis sprids infektionen ut i blodet. Du kan då få feber, känna dig trött och ha ont i huvudet samt få utslag. Utslagen kan finnas på olika ställen på kroppen. Ibland kliar de. Ibland inte. Vissa får brunaktiga märken på handflatorna och fotsulorna.

Ofta försvinner sjukdomen av sig själv efter något år. Men hos en del finns infektionen kvar i kroppen – då kallas det sen syfilis. Sen syfilis kan ligga och vila i kroppen en lång tid, upp till tjugo år, innan den ger besvär. Du får då symptom från hjärtat och nervsystemet.

Orsaker till syfilis

Syfilis orsakas av en bakterie, Treponema pallidum. Infektionen kan smitta vid sex, blodtransfusion och gravida kan överföra sjukdomen till sitt foster.

Syfilis tillhör vad som kallas sexuellt överförbara sjukdomar. Till sådana sjukdomar räknas även bland annat gonorré, herpes, klamydia och kondylom.

Vad du själv kan göra

Har du syfilis behöver du få behandling. Men du kan undvika att få sjukdomen genom att använda kondom eller slicklapp.

Behandling av syfilis

Syfilis behandlas med antibiotika efter provtagning.

Smittspårning

Syfilis tillhör de sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Lagen är till för att hindra vissa sjukdomar att spridas. Har du syfilis får du berätta för någon, till exempel barnmorska eller läkare, vem du tror att du har smittats av och om du kan ha fört smittan vidare.

Om du inte själv vill kontakta personerna gör sjukvården det. Sjukvården har tystnadsplikt och ingen får veta att det var du som lämnade informationen.

De personer som kontaktas får göra ett syfilistest.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har sår i munnen eller underlivet som du inte vet var de kommer från.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid syfilis. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Det krävs ett fysiskt vårdmöte för att få hjälp vid syfilis.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: